Epidemiolozi upozoravaju na novi talas virusa gripa, evo i kada

754

Broj zaraženih gripom mogao bi drastično da poraste kada se završi raspust i đaci vrate u škole u ponedeljak, ocenjuju epidemiolozi.

Roditelji zbog toga strahuju jer među zaraženima već ima puno dece i pitaju se da li će đački odmor biti produžen, piše Blic.

Za sada, jedina takva odluka doneta je u Užicu, gde je đacima produžen raspust do 22. februara.

Broj obolelih od gripa, od koga je u Srbiji ove sezone umrlo 23 ljudi, nezadrživo raste iz dana u dan. Trenutno je registrovano oko 85.000 obolelih, a epidemije su prijavljene na teritoriji Pirotskog, Zlatiborskog i Nišavskog okruga.

Virus gripa se širi vazduhom, veoma lako u prostorijama gde ima puno ljudi, kao što su škole.

Epidemiolog Zoran Radovanović smatra da je epidemija virusa gripa veštački prekinuta raspustom, ali i brojnim neradnim danima u prazničnom periodu. Ipak, kada se deca vrate u školu, broj obolelih će značajno porasti, kaže on.

Osim toga, dosadašnji podaci o broju obolelih od akutnih respiratornih infekcija govore da su na udaru virusa najviše deca. Samo u Beogradu, gde je inače aktivnost virusa niska, svaki četvrti oboleli je školskog uzrasta od pet do 19 godina, dok je svaki peti dete do četiri godine.

Evo i da li Ministarstvo prosvete razmatra produženje raspusta kao opciju da se zaraza bar malo umanji.

„Odluku o produžetku raspusta još ne možemo da donesemo, budući da još nismo dobili nikakav zvaničan dopis Ministarstva zdravlja ili Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Prema članu 105 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, obrazovno-vaspitni rad može biti prekinut u slučaju u kojima je ugrožena bezbednost i zdravlje dece, učenika i zaposlenih. Ministarstvo prosvete može da produži zimski raspust samo ukoliko dobije zvaničnu preporuku Ministarstva zdravlja. Zasad đaci se u školu vraćaju u ponedeljak“, navode za „Blic“ iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U Ministarstvu zdravlja „Blicu“ je rečeno da se epidemiološka situacija u vezi sa gripom svakodnevno prati i na osnovu nje biće doneta odluka o početku, odnosno o eventualnom odlaganju drugog polugodišta.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ poručuju da će ovakvu odluku doneti Ministarstvo zdravlja.

Prema nezvaničnim saznanjima „Blica“, ukoliko raspust ne bude produžen u celoj Srbiji, drugo polugodište moglo bi da bude odloženo u tri okruga gde je prijavljena epidemija.

Tako je u Užicu gradonačelnik Tihomir Petković doneo odluku, na predlog Saveta za zdravlje, da se prekine rad osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada od 18. do 22. februara, pošto je prijavljena epidemija gripa.

Kako je obrazloženo, to je učinjeno da bi se „sprečilo povećanje broja obolelih među decom, učenicima i zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama“.

Četiri osobe preminule su od gripa za 24 sata, čime je broj žrtava porastao na 23. Dve žene, od 72 i 77 godina preminule su juče i prekjuče u Kliničkom centru u Kragujevcu. Preminula je i žena (86) u Čačku, kao i državljanin Rumunije (45) koji je bio na lečenju u požarevačkoj bolnici.

„Preminule žene su bile hronični bolesnici lošeg zdravlja i virus ih je pokosio. Još jedna žena je u kritičnom stanju i nalazi se na aparatima za disanje. Lekari se bore za njen život“, kaže Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra u Kragujevcu.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...