Facebook se sprema da preduzme dodatne korake u borbi protiv antivakcinaških dezinformacija

Nešto je urađeno, ali očigledno ne dovoljno

319

Facebook „istražuje dodatne mere“ u borbi protiv dezinformacija o vakcinama, prenosi Bloomberg. Sadržaj koji ohrabruje roditelje da ne vakcinišu svoju decu prilično je rasprostranjen na ovoj društvenoj mreži, pogotovo u grupama i sasvim je verovatno da je doprineo epidemiji malih boginja u američkoj saveznoj državi Vašington.

To je privuklo pažnju kongresmena Adama Schiffa, koji je napisao pismo Facebooku i Googleu, tražeći od njih da se pozabave ovim problemom. On je primetio da se na Facebooku često pojavljuju poruke koje mogu predstavljati opasnost po javno zdravlje. Guardian je ranije ovog meseca javio da Facebook prihvata i romoviše reklame od antivakcinaških grupa.

„Ponavljanje informacija, makar one bile i lažne, često može biti pomešano sa preciznošću. Algoritmi koji nose ove servise nisu napravljeni tako da mogu da razlikuju kvalitetne informacije od dezinformacija“, napisao je Schiff.

Engadget sada prenosi da je Facebook odgovorio da „istražuje dodatne mere koje bi se na najbolji način izborile sa ovim problemom“. Među tim merama su i uklanjanje sadržaja ovih grupa iz preporuka, uključujući preporuku ljudima da se priključe nekoj grupi, kao i spuštanje tih rezultata na dno pretrage, ali i preporučivanje da se kvalitetniji i autoritarniji sadržaj popne na vrh.

Google je nedavno saopštio da će YouTube ograničiti preporuke video snimaka „koji bi mogli da dezinformišu korisnike na opasan način“, uključujući i antivakcinaške snimke. Ova platforma je prošle godine uvela stroga ograničenja za snimke sa teorijama zavere.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...