Nauka otkriva: Evo kada su štenci najprivlačniji

Čini se da ne postoji ništa slađe od malog, pufnastog, razigranog šteneta.

299

Ipak, nije svejedno u kom ćete ga periodu njegovih prvih meseci upoznati.

Naučnici, naime, tvrde da postoji poseban period u životu štenaca u kome oni postaju posebno neodoljivi za ljudski pogled i ljudske emocije, i da postoji razlog zašto je to tako.

Studija, sprovedena prošle godine, pokazala je da vrhunac neodoljivosti štenci dostižu u periodu između 6. i 8. nedelje starosti.

Ovo je, nimalo slučajno, upravo onaj period u kome se oni obično odvajaju od majke, te je naučna hipoteza – da oni razvijaju najveći stepen dopadljivosti upravo u onom trenutku u kome im je najpotrebnija ljudska briga.

Za razliku od vukova, koji se odvajaju od roditelja oko druge godine života, kod štenaca se ovo događa od 6. do 11. nedelje.

Upravo ovo rano napuštanje dovodi do visoke stope smrtnosti među štencima koji rastu bez brige ljudi o njima. Čak 80 % štenaca ugine u prvoj godini života ukoliko neko ne preuzme brigu o njima.

Studija je takođe pokazala da pse doživljavamo slađima tim više ukoliko pokazuju što više „infantilnih karakteristika” – od krupnih očiju, okruglog lica i male njuške, do razigranosti i „blentavosti”.

Upravo između 6. i 8. nedelje štenci različitih rasa dostižu vrhunac privlačnosti za ljudsko oko i ljudske emocije, te je u ovam periodu njihovog života i najveća verovatnoća da će biti izabrani za ljubimca od strane ljudi, i to – kako onih koji su u potrazi za psom, tako i onih koji, prosto, samo iznenada bivaju očarani.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...