Od raka se uspešno izleči tri četvrtine dece

322

BEOGRAD – U Srbiji se uspešno izleči tri četvrtine dece obolele od raka i najveći broj njih nema nikakve posledice od terapija, izjavila je za N1 doktorka Jelena Lazić sa Univerzitetske dečje klinika u Tiršovoj.

Svakog 15. februara, svet obeležava Dan dece obolele od raka, a Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR, tradicionalno je organizovalo humanitarne skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima u više od 30 gradova širom Srbije.

Tačno u 13 časova, pod sloganom “I ja se borim”, simbolično je poslato srce podrške za sve mališane koji se leče od raka, u znak podrške ovim superherojima, ali i onima koji više nisu sa nama.

Doktorka Lazić je u Danu uživo TV N1 rekla da su mogućnosti lečenja dece od raka u Srbiji bliske svetu, ali da uslovi nisu – ni za pacijente, ni za lekare.

“Imamo lekove i protokole koji podrazumevaju redosled davanja kao u svetu. Međutim, kod nas imamo još uvek dva mokra čvora na 20 kreveta. To nije samo pitanje komoditeta, već i kontrole infekcija, momenta mira koji porodica treba da ima”, istakla je ona.

U Srbiji takođe ne postoje eksperimentalne terapije, koje doduše ne mogu da priušte ni mnoge evropske zemlje, objasnila je dr Lazić, ali je dodala da u mnogim državama ipak postoje kontinuirani izvori prihoda, jer postoje ugovori o finansiranju lekova sa velikim sporstkim klubovima ili npr. pozorištima.

Primetila je i da se odnos javnosti u poslednjih 15 godina, od kada postoji NURDOR, dosta promenio, jer je nekada bilo teško izgovoriti rečenicu koja sadrži reči “rak” i “dete”, a danas su ljudi, kako kaže, primetilo koliko je to visoko izlečivo.

“Taj procenat je vrlo visok, izleči se oko tri četvrtine dece, i najveći broj dece nema posledice”, navela je dr Lazić, ističući da se radi o zahtevnim terapijama, poput hemioterapije, radioterapije, hirurških zahvata i sl. “Veći deo dece nema nikakve fizičke posledice, a trudimo se da nema i psihičke.”

Kazala je i da je saopštavanje dijagnoze verovatno najveći šok za roditelje, jer deca često imaju samo neke opšte simptome, kao kada su zaražena virusom.

“Postoji svetski postulat – šta se saopštava prvog dana, a šta se saopštava narednih dana. Roditelji su u tolikom šoku da ne mogu da prime veliki broj informacija. Prvo se saopšti trenutno stanje deteta, da li je došlo na vreme ili ne, i šta ćemo raditi narednih dana, a onda se trudimo da što više uključimo roditelje”, objasnila je ona.

U Srbiji postoji i pet roditeljskih kuća – tri u Beogradu, i po jedna u Nišu i Novom Sadu – tako da više ne moraju da iznajmjuju stanove dok traje lečenje.

“Ne samoo da su na sigurnom, već imamo i posete glumaca, volontera, psihologa, klovnova… Deca tokom lečenja imaju obogaćen život lepim sadržajima”, istakla je dr Lazić.

Dodala je i da trenutno traje borba da se roditeljima produži bolovanje, koje po zakonu trenutno može trajati naviše četiri meseca, zbog čega dosta roditelja dobija otkaz.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...