Srpski Institut počinje sa izradom domaće vakcine protiv gripa

456

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ od sledeće godine ponovo će početi da proizvodi vakcinu protiv gripa, saznaje „Blic“.

Prošlo je 16 godina od kako se na „Torlaku“, našem jedinom proizvođaču cepiva, ne proizvode vakcine protiv gripa. Godinama su sve učestalije spekulacije u vezi sa javnim nabavkama vakcina protiv gripa, kao i sumnje u kvalitet kupljenih cepiva.

Međutim, kako „Blic“ ekskluzivno saznaje, na „Torlaku“ su završena glavna pretklinička i klinička ispitivanja, te se od naredne godine očekuju domaće vakcine.

„Institut „Torlak“ je u fazi registracije sezonske vakcine protiv gripa, koja se očekuje da bude završena ove godine. Nakon registrovanja ove vakcine, „Torlak“ će proizvoditi vakcinu protiv gripa za tržište naše zemlje“, potvrđeno je „Blicu“ u ovom institutu za imunologiju i virusologiju.

Do pre nekoliko godina stavljanje katanca na „Torlak“ bilo je skoro izvesno, no ulaganja i pronalazak strateškog partnera, koji je u institut uložio 40 miliona evra, uticali su na to da on ostane u državnim rukama. Da bi dobio dozvolu Svetske zdravstvene organizacije za proizvodnju, „Torlak“ je morao da napravi određenu količinu vakcina koje su potom klinički ispitane.

„Institut poseduje obučen kadar koji vodi proizvodnju pomenute vakcine. Upravo su zaposleni u institutu proizveli vakcinu protiv gripa za potrebe pomenutih istraživanja, kao i za potrebe registracije“, rekli su za „Blic“ u ovom institutu.

A značaj domaće proizvodnje cepiva, dodaju iz „Torlaka“, nemerljiv je kada je u pitanju zdravstvena zaštita stanovništva.

„Postojanje lokalnog proizvođača vakcina je zaista izuzetno važno. Ako se samo prisetimo situacije iz 2009. godine kada je proglašena pandemija gripa i tadašnjeg problema dostupnosti i nabavke potrebnih vakcina, jasno je da u takvim i sličnim situacijama u Srbiji ubuduće više neće biti nikakvih problema“, kazali su u Institutu.

Inače, kako saznajemo, pored sezonske vakcine protiv gripa, Institut „Torlak“ uspostavlja i proizvodnju pandemijske vakcine protiv gripa, čime će stanovnici Srbije u potpunosti biti osigurani.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...