Tokom večerašnjeg protesta u Beogradu građani će moći da potpišu „Sporazum s narodom“

1.100

Predstavnici opozicionih stranaka i pokreta koji su potpisali „Sporazum sa narodom“ u subotu (16. februar) će ga u Beogradu deliti građanima na11. protestu „Jedan od pet miliona“, piše Danas.rs.

Građani će moći da potpišu sporazum i da ga ubace u kutije na početku i na kraju protestne šetnje.

„Sporazum s narodom“ potpisalo 19 pridruženih članica Saveza za Srbiju

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju, Janko Veselinović, za Danas objašnjava šta će se dešavati danas na protestu.

„Do sada su „Sporazum sa narodom“ potpisale 34 opozicione političke organizacije i dva nezavisna poslanika. Među njima je 10 članica SZS, a ostalo su druge opozicione stranke i pokreti. Svi potpisnici u subotu će biti na protestu u Beogradu, kao i do sada, ali će ovoga puta lično deliti Sporazum građanima. Sporazum se štampa na samokopirajućem papiru u dva primerka tako da će jedan primerak ostati kod građanina koji je potpisao Sporazum, a drugi će ubaciti u kutije koje će biti poređane tog dana na početku i na kraju protestne šetnje. Pravo koje građani „stiču“ potpisom je da kontrolišu njegovo ispunjenje. Lideri opozicije će razgovarati i tog dana u koloni sa građanima, kao i do sada. Akcija, koja će narednih dana biti nastavljena u celoj Srbiji, završava se simbolički ispred Narodne skupštine, koju kao deo sporazumne obaveze opozicija bojkotuje“, najavljuje Veselinović.

Opozicija usvojila tekst Sporazuma sa narodom, evo šta piše u sedam tačaka

Prema njegovim rečima, ovim se ulazi u novu fazu protesta u kojoj svako zna svoje obaveze.

„One će sada biti pretočene u obavezujući Sporazum. Osim kroz potpis na protestima građanima će ovih dana biti omogućeno da na posebnoj Fejsbuk stranici vide celokupni tekst Sporazuma sa narodom i da ga elektronski potpišu“, kaže Veselinović.

Najavljeni govornici pred početak protestne šetnje, na Platou ispred Filozofskog fakulteta u 18 sati, jesu Savo Manojlović iz Instituta za uporedno pravo i advokat Božo Prelević. Ove subote, 16. februara, šetaće se od Platoa, Vasinom, Makedonskom, Svetogorskom, Takovskom sa zastajanjem kod zgrade RTS, Kneza Miloša, Kralja Milana do Terazija.

Podsetimo, „Sporazum s narodom“ predstavnici opozicije potpisali su 6. februara kao odgovor na zahtev organizatora građanskih protesta koji su od njih tražili nešto čvršće od pukog obećanja da će biti bolji od ove vlasti i garancije da će kada ponovo sednu u fotelje biti smenjivi. Opozicija se, između ostalog, obavezala da služi narodu, da bojkotuje izbore i institucije dok se ne steknu uslovi za održavanje fer i poštenih izbora, da će kada se steknu ti uslovi formirati zajedničku listu, a posle fer izbora vladu stručnjaka bez političara.

Protesti „Jedan od pet miliona“ nastavljaju se u skoro 50 gradova Srbije, a među onima koji se ističu po brojnosti jeste i Srbobran, u kome je šetalo više od 500 građana. Skupovi i protestne šetnje održavaju se jednom nedeljno od prve 30. novembra u Kruševcu u znak protesta zbog prebijanja Borka Stefanovića iz Saveza za Srbiju.

Izvor Danas. rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...