Zaslužuju li privatnost? Britanija će nadgledati kretanje kriminalaca 24 sata dnevno

Ovo nisu "obične" nanogice, privatnost ne postoji

276

Teranje kriminalaca da nose narukvice sa GPS-om da bi se lakše pratili nije nova, ali sada bi to moglo da bude relativno normalno u, pazite sad, Velikoj Britaniji. Vlada ove zemlje, naime, planira da ih koristi da bi danonoćno nadgledala kriminalce širom Engleske i Velsa. Ovaj plan bi trebalo da se sprovede do leta, dok pojedine oblasti zemlje već koriste ovu tehnologiju, javlja BBC.

U slučaju da pomislite „Šta je ovde vest? Pa ovo se već koristi!“ – da razjasnimo. Trenutno osuđeni kriminalci nose „nanogice“ sa ugrađenim GPS-om koji ih prati, ali samo u određenim mestima. Na primer, u svojim domovima ili kod svog socijalnog radnika, da bi se utvrdilo da li su došli na vreme ili da li su izašli van dozvoljenog reona kretanja. Dakle, trenutni sistem može samo da kaže da li se osoba nalazi na određenom mestu u određeno vreme.

Ovi novi GPS uređaji za praćenje bi ih pratili 24 sata dnevno, gde god da odu.

Vlada procenjuje da bi oko 4.000 ljudi godišnje dobilo ovaj uređaj za praćenje, ali da ih ni u jednom trenutku ne bi nosilo više od 1.000 ljudi.

Postoje mnoge prednosti ovakvog načina praćenja ljudi. Ovo bi, na primer, moglo da smanji zatvorske kazne ili bi osuđeni mogli potpuno da ih izbegnu za manje prekršaje, a olakšalo bi i nadgledanje ozbiljnih kriminalaca koji se vraćaju u društvo.

Ipak, na kraju krajeva, ovo je konstantno nadgledanje i potpuno urušava ljudsku privatnost. Naravno, nismo zaboravili da se radi o kriminalcima, ali privatnost je u zemljama razvijene, zapadne demokratije nešto što se jako ceni i na šta se mnogo polaže i obično se oduzimanje privatnosti smatra za kršenje ljudskih prava, tako da verujemo da ćemo još čuti o ovom sistemu.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...