Promocija povučenih priznanja Kosova

120

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije istakao je da ne zna šta Priština danas slavi i upitao šta su oni uradili za 11 godina.

Posle 11 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jasno je da je projekat Prištine doživeo potpuni poraz, jer bez dogovora sa Beogradom nema rešenja tog pitanja i to je najveći doprinos srpske politike koji smo dali u proteklom periodu, izjavio Dačić.

„Jesu li postali članovi UN, OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija, Saveta Evrope, Uneska, Interpola? Koliko im vremena treba za tako nešto? Taj projekat je osuđen na neuspeh, zato je rešenje samo u dijalog“, naglasio je Dačić.

On je, na promociji 13 država koje su povukle priznanje Kosova „Srbija se čuva diplomatijom“, ukazao da je važno što je tema Kosova i Metohije vraćena na dnevni red važnih svetskih foruma i da je danas situcija takva da se bez kompromisa ne može doći do trajnog rešenja.

„Velika zasluga pripada i zemljama koje su povukle priznanje, jer mnogo je teže razgovarati sa zemljama koje su već donele odluku o prizanju“, rekao je Dačić.

Podsetio je da su za vreme vlasti „koja sada protestuje“, Borisa Tadića i Vuka Jeremića, 84 zemlje priznale Kosovo, a da je, od kada je on minisitar spoljnih poslova, devet zemalja priznalo, a 13 povuklo priznanje.

„Ali, to nije dovoljno i mi ćemo sa politikom povlavčejna priznanja nastaviti“, poručio je Dačić, koji je i predsednik SPS.

Na platou ispred opštine Zvezdara puštana je muzika iz 13 zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova, izloženi su panoi sa osnovnim informacijama o tim zemljama, a okupljenima su deljene čokoladice i galete koje su na omotu imale zastave te zemlje, a sve to u okviru izložbe „Srbija se čuva diplomatijom“, koju je organizovala SPS.

Zemlje koje su povukle priznanje su Sao Tome i Principe, Surinam, Gvineja Bisao, Burduni, Liberija, Papau Nova Gvineja, Lesoto, Komonvelt Dominika, Grenada, Unija komora, Solomonska ostvra, Republika Palau i Madagaskar.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...