Direktor niškog Doma zdravlja: Verujemo da će epidemija gripa do početka marta biti u potpunoj stagnaciji

201

NIŠ – Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan izjavio je danas da očekuje da će epidemija gripa do početka marta biti u potpunoj stagnaciji, kao i da „ne veruje“ u to da se podaci o gripu kriju.

Jerkan je na tribini o gripu, koju je u Skupštini grada Niša organizovao Savet za zdravstvo Gradskog odbora Srpske napredne stranke, rekao da Dom zdravlja obično u ovo doba godine ima 7.000 do 8.000 pacijenata dnevno, a da sada ima ispod 5.000.

„Da li je to zbog straha od gripa ili je grip dostigao kulminaciju znaće epidemiolozi. Činjenica je da naši lekari konstatuju da je manje obolelih sa respiratornim problemima. Polako se stabilizuje stanje i verujemo da će epidemija gripa do početka marta biti u potpunoj stagnaciji“, rekao je Jerkan.

Jerkan je dodao da je ministar zdravlja izašao sa podatkom od nekih 105.000 obolelih u Srbiji i otvoreno rekao koliko je obolelih.

„Zaposleni u niškom Domu zdravlja svakoga dana prijavljuju broj obolelih od gripa Institutu za javno zdravlje Niš i ta ustanova ima zbirne podatke o broju obolelih“, naveo je Jerkin.

Zaposleni u Domu zdravlja u Nišu i Institutu za javno zdravlje Niš poručili su da epidemija gripa u tom gradu jenjava, ali nisu hteli da saopšte podatke o broju obolelih.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Niš Danijela Cvetković kazala je da su lekari te zdravstvene ustanove najviše pacijenata sa gripom imali između četvrtog i osmog februara, a odmah iza tog datuma broj obolelih je „ozbiljno“ smanjen.

„U prethodnoj nedelji broj obolelih smanjen je u odnosu na pomenutu nedelju za dva i po puta. Statistički podaci o broju preminulih lica u ovoj godini ne razlikuju se od 2017. godine, a to je jedan preminuli na 3.700 obolelih“, rekla je Cvetković.

Epidemiolog Branislav Tiodorović naveo je na tribini da je u Srbiji zbog gripa u 2017. godini umrlo 17 osoba, a da je u 2018. godini preminulo 15 osoba.

„Sada imamo veći broj umrlih, što je zabrinjavajuće, ali takva situacija je u čitavoj Evropi. Moguće je da grip AH1N1 sada ima subtipove, pa su neki ljudi imali nesreću da ih pogodi teži tip“, rekao je Tiodrović.

On je dodao da očekuje da će epidemija trajati do polovine ili kraja marta.

Od pojave gripa u Nišu do 9. februara, kada su nadležne institucije prestale da saopštavaju informacije o toj bolesti, Institut za javno zdravlje Niš prijavio je 3.700 obolelih od gripa, a Klinika za infektivne bolesti potvrdila je smrt šestoro pacijenata.

Zbog čega podaci o broju obolelih u Nišu ne mogu da se dobiju u Institutu za javno zdravlje Niš, niškom Kliničkom centru i u Institutu za javno zdravlje Srbije „Batut“, niko od nadležnih ne saopštava.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...