Đurić: Teška godina, nastavlja se borba; Jovanović: Moguć dogovor sa Prištinom

1.722

BEOGRAD – Da li će ove godine, do kraja mandata aktuelne Evropske komisije, biti postignut kompromisni sporazum Beograda i Prištine kao što se zalaže Johanes Han, evropski komesar za proširenje. Predsednik Srbije kaže da je Minhenska bezbednosna konferencija pokazala koliko je pozicija Srbije drugačija i bolja nego što je bila. Da li ćemo i kako iskoristiti nove okolnosti? Šta je rešenje za Kosmet? – u emisji Upitnik Olivere Jovićević govore  direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, predsenik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

Đurić je rekao da nas čeka teška godina ali da će se nastaviti borba, jer je najteže ljudima na KiM koji žive u neizvesnosti.

Foto: RTS/Printscreen

Predsednik Demokratske stranke Srbije smatra da je moguće ove godine biti postići dogovor sa Prištinom, dodajući da su oni otvoreni za bilo koju diskusiju o pitanju Kosova ali u okviru Ustava Republike Srbije i Rezolucije 1244.

„Ako ne može da se priča o statusu onda treba raditi na terenu. Ova vlada radi na otpriznavanju Kosova, ako tako mogu da kažem i to nije loše“, rekao je Jovanović. Upitan da li zna gde su granice Kosova, Jovanović je rekao da su granice tamo gde su utvrđene Ustavom.

Marko Đurić i Miloš Jovanović upadali su jedan drugom u reč.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da o ljudima kada je Kosovo proglasilo nezavisnost neće govoriti jer sve što su oni tada uradili jeste da su palili na ulicama Beograda. „Način na koji mi živimo na Kosovu je samo nama znan. Ne dozvoljavam vam da vređate Srbe sa Kosova. Ja znam da ovaj gospodin (Jovanović Miloš) ne bi želeo da ima Srba na Kosovu. On nikada na Kosovu nije ni bio“, izjavio je Jevtić.

Foto: RTS/Printscreen

Upitan da prokomentariše razgraničenje kao zvanični predlog Srbije za razrešenje kosovskog pitanja u dijalogu sa albanskom stranom Jevtić je rekao ako je to rešenje neko povlačenje nekih linija, mada on smatra da nije,  onda će biti primljeno negativno, ali da se još uvek ne zna šta to razgraničenje tačno znači.

Foto: RTS/Printscreen

„Ne razumem nikog ko podržava bilo koju vrstu konflikta. Za nas je mir preka potreba. Mi želimo da živimo normalno kao svako dete ovde u Beogradu i šire. Ako želite da se ozbiljno bavite ovim pitanjem morate da imate plan. Nisam došao ovde da vičim. Želeo bih svakog ko je sinoć pričao Kosovo je Srbija da dođe sutra u Prizren. Srbi sa Kosova i Metohije u većini podržavaju politiku koju sprovodi predsednik Vučić. Vućić i Marko Đurić nas posećuju“, istako je Jevtić.

Dačić: Razgraničenje sa Kosovom zvaničan predlog Beograda

 

 

Izvor Inforbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...