Poslednji šef diplomatije SFRJ odbio da primi Medalju Grada Zagreba

154

Budimir Lončar, poslednji šef diplomatije nekadašnje SFRJ, kasnije hrvatski zvaničnik, kojeg je Franjo Tuđman u jednom trenutku proglasio neprijateljem, odlučio je da ne primi Medalju Grada Zagreba za „izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj saradnji Hrvatske i ostalih zemalja članica EU“.

To odlikovanje odlučio je da mu dodeli lično gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, dok je Gradski odbor HDZ bio protiv i ogradio se od takve odluke.

Gradska organizacija HDZ, naime, saopštila je ranije da nije, nema, niti bi mogla da ima veze s odlukom o dodeli Medalje Grada Zagreba Budimiru Lončaru.

Ne sporeći statutarno pravo gradonačelnika, HDZ Zagreba je naveo da je takvu odluku Bandić, bez ikakvih najava, doneo svojom voljom i političkom procenom.

Oni su podsetili i na stav prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, koji je o Budimiru Lončaru izneo maja 1991., kroz saopštenje hrvatske vlade, a kojem se ni danas, kako kažu iz zgrebačkog HDZ, nema šta dodati ni oduzeti.

„Budimir Lončar kontinuirano zastupa politiku izjednačavanja agresora Srbije i JNA i napadnutu Republiku Hrvatsku. (…) Lončar je propustio izraziti lojalnost Republici Hrvatskoj, čime se stavio na stranu protivnika mirnog demokratskog i pravednog rešenja jugoslavenske političke krize“, rekao je tada Tuđman, čije stavove HDZ Zagreba, kako navode, dosledno sledi.

Bandić je odluku o dodeli priznanja Budimiru Lončaru doneo 25. januara, a trebalo je da usledi uručenje.

Međutim, usledilo je saopštenje Lončara koji kaže da ne želi da primi dodeljeno mu odlikovanje.

Lončar je u obrazloženju svoje odluke naveo da je nakon objavljivanja odluke o dodeli Medalje, postao predmet kampanje koja priprema, kako je naveo, odlike javnog linča.

On kaže da nema nameru da se brani od „recikliranih optužbi“, jer o svemu je, kaže, već govorio i ono što je rekao može da se proveri uvidom u relevantne dokumente.

Postoje, uostalom, kaže, i živi svedoci.

„Dakle, niti se branim, niti ću se braniti. Optužbe su neutemeljene i bespredmetne, a one koji ih iznose ne zanimaju ni dokumenti, ni sećanja učesnika zbivanja o kojima bestidno lažno govore“, naveo je Lončar.

Dodao je da mu je, kako kaže, ispod časti, da ulazi u bilo kakvu polemiku s onima koji ga optužuju, jer nisu zavredeli da im se poklanja pažnja.

„Ne mogu, međutim, a da ne konstatujem da je uočljivo ćutanje onih organa i institucija države koji bi im po službenoj dužnosti morali pokloniti ne samo pažnju, nego i da reaguju na njihovo nedopustivo i anticivilizacijsko ponašanje“, naveo je.

To ga, kaže, ćutanje zabrinjava čak i više od hajke što se protiv njega vodi jer ona govori o atmosferi u „društvu, atmosferi u kojoj je moguće nekoga nekažnjeno pribijati na stub srama. Danas mene, a sutra – ko zna koga. Siguran više nije niko“, napisao je Lončar.

Istakao je da neće nikome dozvoliti da mu otme mir i dostojanstvo, te da mu je ispod časti da licitira s onim što je, kako kaže, učinio za Hrvatsku i njen položaj u svetu nakon raspada Jugoslavije, čemu postoje dokumenti i živi svedoci.

„U nastalim okolnostima niti mogu, niti želim da primim priznanje koje je hteo da mi uruči zagrebački gradonačelnik. Neki će se takvoj mojoj odluci zlurado veseliti, videći u tome svoju pobedu, neki će biti razočarani, ocenjujući da sam ustuknuo. Niti su oni koji me besomučno napadaju pobedili, niti sam se ja povukao. Naprosto ne želim ni na koji način da učestvujem u tom žalosnom igrokazu koji sramoti moju domovinu, Republiku Hrvatsku. Ovo je moja konačna odluka i poslednja reč u toj stvari“, napisao je Budimir Lončar.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...