Vanredne mere u vrtićima zbog širenja gripa

142

Izolacija bolesne dece, detaljna dezinfekcija soba, igračaka i podova, te povratak mališana isključivo uz potvrdu lekara, neke su od preventivnih mera koje se primenjuju u vrtićima zbog širenja gripa, piše „Blic“.

Predškolske ustanove su nastavile sa redovnim radom bez obzira na to što je školarcima produžen raspust.

„Uveli smo niz pravila i procedura kojih se striktno svi moraju pridržavati. Neophodno je kod svake promene zdravstvenog stanja dete izolovati iz grupe i o tome obavestiti roditelje, uputiti ga odmah lekaru, a onda pregledati ostalu decu. Grupe u kojima je boravilo jedno dete ili više njih ili osoblje sa tegobama ne smeju se mešati sa ostalim grupama“, kaže za “Blic” Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Zaposleni kod kojih se uoče simptomi bolesti biće odmah udaljeni sa radnog mesta.

„Važno je obaviti pranje i dezinfikovanje pribora, opreme i nameštaja u prostorijama u kojima je boravilo jedno dete ili više njih ili osoblje sa tegobama. Neophodno je svakodnevno prati i dezinfikovati igračke i boksove za njihovo odlaganje. U ustanovama treba sprovesti vlažno čišćenje podova i tepiha“, objašnjava Gak.

Svako dete kod kog su uočeni simptomi bolesti biće odvojeno u prostoriju za izolaciju, a kasnije tu istu prostoriju zaposleni će detaljno oprati i dezinfikovati.

Biće kontrolisani razlozi odsustva dece tako što će se kontaktirati s roditeljima, a narednih dana strogo će se pratiti broj prisutne i odsutne dece.

„Prijem dece u kolektiv biće odobren samo uz potvrdu pedijatra“, završava Gak.

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata preškolskih ustanova, smatra da su, bez obzira na preventivne mere, mališani u vrtićima najugroženiji.

„Smatram da je preporuka o prestanku rada zbog epdemije gripa trebala da važi i za vrtiće“, rekla je ona.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...