Pregled predsednice Hrvatske u privatnoj klinici podigao buru u javnosti

170

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je pregled u jednoj zagrebačkoj privatnoj poliklinici platila 6.160 kuna (oko 830 evra), a u tu cenu je uključen i popust od 20 odsto, objavio je portal Seebiz, prenosi Tanjug.

Redovna cena MR skrininga celog tela, koji je Grabar Kitarović obavila 15. februara, iznosi 7.700 kuna (oko 1.000 evra), stoji na računu koji je dostavljen tportalu.

Taj portal je od Kancelarije hrvatske predsednice tražio podatak koliko je Grabar Kitarović koštao taj pregled koji je izazvao velko interesovanje javnosti. Postavili su i pitanje zašto je pregled obavila u privatnoj poliklinici, a ne državnoj bolnici i da li ga je platila svojim novcem.

Iz Kancelarije hrvatske predsednice je stigao odgovor da je Grabar Kitarović račun platila sama, ali je iz njene službe za odnose s javnošću rečeno da nemaju saznanja o iznosu obavljene usluge.

Kako se navodi, tek na insistiranje portala, otkrivena je cifra na računu za pregled.

Pregled je obavljen u poliklinici Radiohirurgija Zagreb za koju se navodi da je jedna od najsevremenijih poliklinika za dijagnostiku i lečenje karcinoma radioterapijom, radiohirurgijom i hemoterapijom na području jugoistočne Evrope. Tu polikliniku je pre dve godine lično Grabar Kitarović otvorila.

Kao razlog zašto je odabrala baš tu kliniku, iz Kancelarije hrvatske predsednice kliniku su objasnili da je prim. dr. sc. Dragan Švarc dugogodišnji lekar kod kojeg je Grabar Kitarović išla na preventivne preglede.

Doktor je u međuvremenu prešao da radi u privatnu kliniku, pa je Grabar Kitarović ove godine preventivni pregled, magnetsku rezonancu dojki i unutrašnih organa obavila poliklinici Radiohirurgija.

Ta klinika, kako se navodi, ima uređaj najnovije generacije za navedeni pregled.

Portparolka hrvatske predsednice Ivana Crnić je pre dva dana izjavila da je Grabar Kitarović sredinom januara više puta bila na infuziji u Kliničko bolničkom centru Sestre milosrdnice i da je bila na pregledu u privatnoj klinici Radiohirurgija Zagreb.

Ona je za zagrebački „Večernji list“ rekla da je Grabar Kitarović primala infuziju da bi „pod virozom mogla da obavlja posao i otputuje u zvaničnu posetu Turskoj“.

Kada se radi o pregledu u privatnoj klinici koja je specijalizovana za dijagnostiku i lečenje karcinoma radioterapijom i radiohirurgijom, Crnić je navela da je predsednica obavila redovne i preventivne preglede.

Kako se navodi, u Hrvatskoj ne postoji zakonska obaveza, ali ni praksa da državni vrh objavljuje rezultate svojih sistematskih pregleda.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...