Priština ne priznaje dugove Srbije „za rat u ime Kosova“

Kosovski ministar finansija odgovorio na izjavu ministra spoljnih poslova Srbije

135

PRIŠTINA – Privremene prištinske institucije ne prihvataju dugove posle 90-tih, koje je, kako je rekao, Srbija uzimala „za rat u ime Kosova“, izjavio je danas za prištinski portal Telegrafi, ministar finansija Bedri Hamza.

Hamza tvrdi da je Priština preuzela sve obaveze za međunarodne dugove koji su, kako kaže, fakturisani i potvrđeni originalnim dokumentima.

„Kosovo preuzima sve finansijske obaveze koje su legitimna tela ratifikovala, od kojih je jedan kredit Svetske banke koji smo dogovorili i plaćamo. Za dugove koji su se pokazali kao kosovski, jer Kosovo prihvata međunarodne obaveze“, rekao je Hamza reagujući na izjavu potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je Srbija do sada otplatila 700 miliona evra kosovskog duga i da će to nastaviti da radi i ubuduće.

Hamza tvrdi da nikada nije dokazano da su to kosovski dugovi.

„Govorimo o zajmu od Svetske banke, dok za druge finansijske poslove treba pogledati izvorne dokumente od koga su dobijeni, u kom periodu su dobijeni i gde su ratifikovani. Jer, posle devedesetih, Kosovo nema obavezu. Ako su ih uzeli da finansiraju svoje potrebe, za rat u ime Kosova, mi nismo obavezni“, rekao je Hamza.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...