Da li vas nervira kada pas u šetnji uradi OVO?

Za vlasnika je veliko olakšanje kada njegov pas nauči da se strpi i obavlja svoje fiziološke potrebe tokom šetnje, van kuće.

1.173

Ipak, odmah nakon ovog olakšanja obično usledi sledeća „neprijatnost” – pas počinje da kopa zemlju zadnjim šapama i razbacuje je svuda oko sebe.

Vlasnike posebno ljuti kada ljubimac ovo radi na uređenim travnatim površinama, u blizini drugih ljudi i pasa, ili tokom kišovitih dana – zbog čega se iz šetnje oboje vraćaju prilično mokri i blatnjavi.

Treba li da reagujete i prekidate ovakvo ponašanje psa?

Iako se čini da psi ovo rade kako bi prikrili „nered” koji su napravili, to nije pravi razlog.

Psi su teritorijalna bića. Obeležavanje teritorije urinom, izmetom, ili tragovima i mirisom šapa, u njihovom svetu je izuzetno važno. Na ovaj način psi šalju poruku drugim psima da je označena teritorija – njihova.

Psi u svojim šapama imaju mirisne žlezde koje luče feromone, hemikalije koje izazivaju reakcije kod drugih pasa.

Mirisi koji ostaju nakon psećeg grebanja tla šapama, trajniji su od mirisa urina ili fekalija.

Iskopavanjem i izbacivanjem malo zemlje nakon obavljanja fizioloških potreba, pas zapravo dodatno obeležava svoju teritoriju.

Ovi mirisi prenose ostalim psima informacije o vlasništvu nad obeleženom teritorijom, ali i o  njihovoj seksualnoj dostupnosti, načinu ishrane, upozorenjima o eventualnoj opasnosti.

Ovaj čin oslobađanja feromona, kao oblik komunikacije, utiče na ponašanje pasa, kao i na njihove ukupne telesne funkcije, uključujući rad organa, lučenje hormona, te celokupno ponašanje.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...