Prokuplje parovima finansira jedan pokušaj vantelesne oplodnje

127

Prokuplje će u ovoj godini finansirati jedan pokušaj vantelesne oplodnje žena sa prebivalištem u tom gradu koje su mlađe od 45 godina a koje tu mogućnost nisu mogle da iskoriste preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), izjavila je danas članica Gradskog veća i predsednica Lokalnog saveta za populacionu i demografsku politiku Maja Randjelović.

Ona je agenciji Beta rekla da je gradskim budžetom predviđeno da porodica prvorođene bebe u novoj godini bude nagrađena jednokratnom pomoći u iznosu od 60.000 dinara, porodica koja dobije prvo dete sa 15.000 a drugo dete sa 20.000 dinara, dok će porodicama koje dobiju treće dete biti isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 25.000 dinara.

„Pravo na finansiranje jednog pokušaja vantelesne oplodnje imaće sve žene koje imaju manje od 45 godina a odbijene su od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. To važi za bračne parove, državljane Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Prokuplja najmanje 12 meseci i žele da rade vantelesnu oplodnju u nekoj od zdravstvenih ustanova u Srbiji“, kazala je Maja Rađelović.

Po njenim rečima, pravo na jednokratno finasiranje vantelesne oplodnje mogu ostvariti i parovi gde žena ima i do 50 godina, pod uslovom da su uspešno okončali postupak vantelesne oplodnje sopstvenim sredstvima u nekoj od zdravstvenih ustanova na teritoriji Srbije.

„Potrebno je da podnesu zahtev u roku od šest meseci od dana utvrđivanja trudnoće, i to ako u vreme vantelesne oplodnje nisu ispunjavali uslov da se uključe u Program vantelesne oplodnje koji finansira RFZO“, kazala je predsednica Lokalnog saveta za populacionu i demografsku politiku.

Ona je dodala da će ove jeseni svi prokupački đaci prvaci dobiti besplatne školske udžbenike.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...