Šta da uradite ako vaš pas PIŠKI PORED PELENICE

Za vlasnike pasa koji su dobar deo dana van kuće, posebno ukoliko imaju mladog ili malog psa, pelenica za pse predstavlja veliku pomoć.

669

Neki psi nisu u stanju da sačekaju popodnevnu šetnju nakon povratka vlasnika sa posla, te im je i u njegovom odsustvu potrebno da imaju pelenicu, ako ništa drugo – za svaki slučaj.

Kod sasvim mladih štenaca kojima se zbog revakcinacije ne preporučuje da izlaze, pelenica je takođe način da ne ostavljaju barice svuda po stanu.

Vlasnicima obično ne treba mnogo vremena da nauče psa da koristi pelenicu.

Postoji mnogo modela i veličina, kao i kapi namenjenih upravo tome da mirisom privuku psa. Uz pažljiv trening i metod nagrađivanja, pas obično brzo nauči „gde je bravo”.

Pelenica se obično postavlja u kupatilu, na pločicama, a pogodna je i za odlazak u goste. Ako pas zna „gde je bravo”, to jest – koje je to mesto na kome može da piški, a da za to još bude i nagrađen, manja je verovatnoća da će, dolaskom u goste, imati potrebu da obeleži teritoriju tuđeg stana.

Ipak, najveći problem vlasnika čiji pas koristi pelenicu jesu one situacije u kojima pas promaši polje, pa i samo postojanje pelene postaje besmisleno. Slede neprijatni trenuci uklanjanja pelene, dezinfikovanja, i postavljanja nove.

Ipak, postoji vrlo jednostavan i besplatan način rešavanja ovog problema.

Potrebno je samo da pronađete kartonsku kutiju čija jedna strana odgovara dimenzijama pelenice.

Postavite kutiju tako da njeno dno bude podloga za pelenu.

Ostale strane pažljivo isecite tako da ostavite „ogradicu” visine do 1 dm.

Sa prednje strane potpuno isecite ogradicu, kako bi pas mogao da „uđe” u ograđen prostor, to jest – nesmetano stane na pelenicu.

Širokom lepljivom trakom ojačajte prevoje, i osigurajte ivice.

Ako koristite samolepljive pelene, kartonski podmetač biće još jednostavniji za lepljenje od parketa ili pločica.

Postavite kartonsku podlogu, zalepite pelenicu, i upoznajte psa sa njom. Pitajte ga „gde je bravo” i pohvalite čim obavi nuždu na predviđenom mestu.

Budite vrlo oprezni sa štencima koji su u fazi grickanja svega na šta naiđu, kao i sa anksioznim psima, jer kod njih postoji opasnost da će želeti da grickaju karton, koji nikako ne bi smeli da gutaju!

Niska kartonska ograda pomoći će psu da se orijentiše,a u većini slučajeva će biti dovoljno da je koristite nedelju dana, ili dve.

Nakon ovog perioda pojačanog treninga orijentacije, trebalo bi da psu postane mnogo lakše da koristi pelenicu i bez ograde, to jest – da pogodi kako i gde treba da se postavi kako sadržaj ne bi izašao i na prostor mimo pelene.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...