Đurić (SMS): I Litvanija smanjivala penzije, pa su zakonom regulisali vraćanje novca

149

BEOGRAD – Republički poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Đurić izjavio je da je 31 opozicioni poslanik podržao inicijativu Udruženja sindikata penzionera Srbije kojom se od Ustavnog suda Srbije traži ocena ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

„Uspeli smo da prikupimo zakonom propisani broj potpisa iz redova opozicionih poslaničkih grupa, a sindikat će narednih dana uputiti inicijativu Ustavnom sudu“, naveo je Đurić u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, novac koji je penzionerima umanjivan tokom četiri godine treba da bude vraćen.

„Imali smo primere u nekim državama EU, poput Litvanije, gde su takođe smanjivane penzije, ali je po proteku kriznog perioda posebnim zakonom regulisano vraćanje tog novca“, kazao je Đurić.

Dodao je da je poslanička grupa SMS-a ujedno podnela Predlog zakona kojim se predlaže da sva umanjenja koja su vršena tokom te četiri godine budu konvertovana u javni dug i da se okamate do dana stupanja na snagu tog zakona.

Potom bi se, kako je objasnio, obveznice konvertovale u deset šestomesečnih rata u periodu od pet godina. Penzioneri bi mogli da ih unovče i da se kroz te obveznice naplate za ono što su zapravo od svojih penzija kreditirali državu i pomagali da se fiskalno konsoliduje.

„Srbija kao kandidat za članstvo u EU mora to da uradi, jer je to vladavina prava“, rekao je Đurić.

Penzioneri tuže državu, a ovo je potrebno od dokumentacije

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...