„Blic“ istraživao: Gde je i šta danas radi Saša Janković?

997

BEOGRAD – Dok se bivši članovi Jankovićevog Pokret slobodnih građana (PSG) upravo okupljaju u novu organizaciju, logično je zapitati se koji je „film izabrao“ njihov bivši lider. Bio je dugogodišnji zaštitnik građana Srbije, pravnik je po struci i specijalista za nacionalnu i globalnu bezbednost, a izvor „Blica“ blizak Jankoviću kaže da se po izlasku iz politike vratio staroj struci.

– Janković se sada bavi konsultantskim poslom. Dosta putuje, zato je mahom van zemlje – kaže sagovornik „Blica“.

Iako nije više među glavnim akterima političke scene, sagovornik „Blica“ kaže da bivši lider iza kulisa prati dešavanja. Pokret slobodnih građana osnovan je u maju 2017. godine, ali Janković sada, kaže naš sagovornik, smatra da je od njegove početne zamisli malo ostalo.

– Sa neslaganjem gleda na dešavanja u pokretu i stava je da pojedini istupi često nisu primereni. Jasno je da je malo toga ostalo od one ideje koju je zastupao – kaže izvor „Blica“.

Njegovi najbliži saradnici juče nisu bili raspoloženi da za „Blic“ razgovaraju na ovu temu. Bivši funkcioner i kandidat za naslednika Aleksandar Olenik rekao je da se za sva pitanja obratimo Jankoviću. To smo prvo i uradili, ali Janković nije imao nikakav komentar.

Janković je kao kandidat GG „Za Srbiju bez straha“ i na predsedničkim izborima osvojio 16 odsto glasova, skoro 600.000 glasova. Posle toga počeli su da napuštaju ključni saradnici, među njima i potpisnici Apela 100 javnih ličnosti koji su uoči izbora od njega tražili da se kandiduje, a optuživali su ga za autoritarnost. Interesantno je da je Sergej Trifunović bio jedan od retkih koji mu tada nije okrenuo leđa.

Njegov naprasni odlazak iz politike je neke iznenadio, dok su neki to očekivali. Opozicija ga je iz politike ispratila mahom lepim rečima, te general Sreto Malinović, inače član DS koji je Jankovića svojevremeno podržao u predsedničkoj kampanji, rekao da je „bila čast deliti ideje i boriti se za bolju Srbiju u istom stroju s njim“. U vlasti za njega nisu imali lepe reči i tvrde da nikada i nije trebalo da ulazi u politiku.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...