Protest Inicijative „Mame su zakon“: Pretpostaviti da su trudnice i porodilje najveći problem u zemlji je sramno

129

BEOGRAD – Na platou ispred Filozofskog fakulteta održan je protest incijative „Mame su zakon“.

Predstavnice Incijative su poručile da je od prve skupštinske rasprave u kojoj su buduće majke i majke u Srbiji proglašene „porodiljskom mafijom“ prošlo više od 14 meseci, a od usvajanja, kako su rekle, sramnog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom skoro osam meseci.

Izgovor za usvajanje takvog zakona, kako je navedeno, bio je navodni obračun sa onim ženama za koje se pretpostavlja da bi vršile zloupotrebe.

Roditelji poručuju da im je država uskratila osnovna prava za odgajanje dece, takođe navode da država ne vodi dovoljno računa o trudnicama i porodiljama. Pored toga, roditelji koji imaju dete s invaliditetom kažu i da im je ukinuta pomoć, odnosno nadoknada za negu.

Mame na protestu su nosile transparente s natpisima „ženska ljutnja, a ne ćutnja“, „mame mafijašice ponosne radnice“, „mame nisu mafija“, „neću da budem nevidljiva radnica“.

Porodilje su za N1 rekle da je donošenje takvog Zakona velika sramota za državu.

„Pretpostaviti da su trudnice i porodilje najveći problem u zemlji u kojoj cveta rad na crno i svi drugi oblici neplaćenog rada je, u najmanju ruku, sramno. Poslednjih osam meseci pojedine porodilje dobijaju nadoknade nekad i manje od 300 dinara mesečno, što pokazuje koliko država brine o nama, poručila je jedna od učesnica protesta Andrea Sokić.

Predstavnice Incijative „Mame su zakon“ su podsetile da je uprkos tome što su predstavnici Vlade krajem prošle godine po ko zna koji put najavili izmene i dopune jednog od najlošijih zakona u novijoj istoriji Srbije za početak ove godine, to se nažalost još nije dogodilo.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...