Batut: Samo šest odsto obolelih od malih boginja vakcinisano

109

BEOGRAD – Od početka oktobra 2017. godine do 22. februara 2019. godine u Srbiji je registrovano 5.785 slučajeva malih boginja (morbila), a 15 osoba je preminulo od komplikacija uzrokovanih morbilama, saopštio je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut“.

U izveštaju “Batuta“ navodi se da je prvi smrtni slučaj prijavljen krajem decembra 2017. godine posle 20 godina, a da je do kraja aprila 2018. godine prijavljeno još 14 smrtnih ishoda zbog malih boginja.

Najmlađa obolela osoba je novorođenče od 15 dana, a najstarija ima 71 godinu, dok je najveći broj obolelih je među mladim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba (94 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.

Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod dve i upala pluća kod 586 obolelih osoba.

Od početka oktobra do kraja decembra 2017. godine prijavljeno je 707 slučajeva malih boginja.

Žrtve zbog izbegavanja vakcinacije, četiri puta veće od žrtava od terorizma

Tokom 2018. godine prijavljeno je 5.076 slučajeva malih boginja u Srbiji, a 80 odsto obolelih prijavljeno je na teritoriji Beograda, Nišavskog, Pčinjskog, Raškog i Jablaničkog okruga.

U januaru 2019. godine prijavljen je jedan slučaj malih boginja u Aleksincu, a početkom februara jedan slučaj u Beogradu.

Od 9. oktobra 2017. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti, koja ukuljučuje prijave sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba.

Kako se navodi, intenzivno se vrši i vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do 18 godina.

Iz “Batuta“ napominju da mere poštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Srbije.

Uhapšena majka koja nije platila kaznu za nevakcinisanje dece, oglasile se Dveri (VIDEO)

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...