Koliko njuškanja treba dozvoliti psu tokom šetnje?

Sigurno vam se već dogodilo da sa psom krenete u „brzu šetnju” ili da pokušavate da ga nauči da ide kraj vaših nogu, a on vas vuče na sve strane, ne odvajaću njuškicu od tla.

653

Ne gleda kuda ide, pomislićete.

Ipak, psi pre svega vide njuhom, to jest – upoznaju svet i prikupljaju najnovije informacije njušeći sve na šta naiđu.

Iako ovo besomučno njuškanje vlasnici najčešće tumače kao zadovoljstvo, za pse je ono, u stvari – neophodnost.

Kao što ljudi svakog dana, tokom celog dana, dobijaju informacije putem verbalne komunikacije, sredstava informisanja, signala upozorenja koji ih okružuju, većina pasa još uvek koristi čula mirisa, vida i sluha kako bi im pomogli da čitaju svoje okruženje.

Stručnjaci zbog toga savetuju da svom psu tokom šetnje dozvolite da se zaustavi i onjuši ono što ga je zainteresovalo – onoliko često i dugo, koliko vam vreme i uslovi dozvoljavaju. Ovo je, prema njihovim rečima, jedan od osnovnih preduslova sigurnosti, zdravlja i mira vašeg psa.

To, ipak, ne znači da treba dozvoliti psu da u potpunosti preuzme kontrolu nad vremenom, pravcem i smerom šetnje.

Na kraju krajeva – radoznalost nije ubila samo mnogo mačaka, već i mnoštvo pasa, čije je čulo mirisa vuklo ka opasnim dvorištima, ljudskoj hrani koja je za njih otrovna, ili nekud preko prometne ulice.

Najbolji način da ograničite vreme njuškanja, a ne ugrozite dobrobit psa, jeste da planirate posebne „šetnje za informisanje”, a posebne za fizičku stimulaciju. Naravno, uvek će postojati i oni sasvim brzi izlasci, namenjeni zadovoljavanju fizioloških potreba.

Uz ovakav plan, i pas neće osećati stres i užurbanost tokom svog vremena za informisanje, a vi ćete znati šta možete da očekujete i koliko ćete vremena provesti napolju.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...