Direktor Trepče: 35 odsto Srba zavisno od kombinata

"Najava o registraciji kompanije do kraja februara povećala je zabrinutost zaposlenih, menadžmenta, svih građana na severu KiM, ali i državnih organa Srbije", kaže Jovan Dimkić

80

BEOGRAD – Generalni direktor Trepče Jovan Dimkić izjavio je danas da će Srbija, bez obzira na naizgled tešku situaciju zbog najave Prištine o registraciji Trepče, nastojati da nađe rešenje za kombinat od koga direktno ili indirektno zavisi 35 odsto Srba na severu pokrajine.

„Taj zakon i zakonska rešenja nećemo primenjivati“, rekao je Dimkić za Tanjug, nakon sastanka predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dimkić je dodao da još nije izvesno šta će se nakon te jučerašnje najave iz Prištine dešavati.

„Najava o registraciji kompanije do kraja februara povećala je zabrinutost zaposlenih, menadžmenta, svih građana na severu KiM, ali i državnih organa Srbije“, rekao je Dimkić i naveo da je registracija jedan od završnih koraka u procesu implementacije Zakona o Trepči iz 2016. godine.

Prema njegovim rečima, ne postoji mnogo mehanizama u regulativi KiM koja je na snazi koji bi zaštili srpske interese.

„Ali i u ovoj situaciji koja izgleda naizgled nemoguća za rešavanje, pokušaćemo da nađemo rešenje kako bi nastavili redovne aktivnosti, stvarali prihode i u skladu sa tim ispunjavali obaveze prema radnicima, dobavljačima…“, rekao je on.

Direktor je ocenio da su neprihvaljiva zakonska rešenja Prištine jer bi mogla da naruše model koji funkcioniše.

„Ne želimo da primenimo zakone koji idu na štetu kompanije čak i kada bi zanemarili odluku o bespravnoj promeni vlasničke strukture, ne želimo da nam nova zakonska rešenja unište model po kome funkcionišemo a ona se odnose na promenu organizacione strukture i način upravljanja kombinatom“, rekao je Dimkić.

Direktor je podsetio da od Trepče direktno zavisi 3.000 ljudi, odnosno 2.400 radnika ako se izuzmu interno raseljeni i oni koji su tokom godine dobili otpremnine, dok je njih mnogo, mnogo više ako se uzmu u obzir kompanije sa kojima se posluje.

Na taj, indirektan način zavisno je 30, 35 odsto srpske populacije koja živi na KiM, rekao je Dimkić.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...