LSV i VP potpisali Sporazum o saradnji kao prvi korak u formiranju Vojvođanskog fronta

138

Predsednici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Vojvođanske partije (VP) Nenad Čanak i Aleksandar Odžić potpisali su danas u Novom Sadu Sporazum o saradnji te dve partije i najavili da je to prvi korak u formiranju Vojvođanskog fronta.

Kako su naveli na konferenciji za novinare, Vojvođanski front će objediniti sve partije i nevladine organizacije koje su spremne da se akciono i politički ujedine zarad postizanja zajedničkog političkog cilja, a to je vraćanje pune autonomije Vojvodini.

Prema njihovim navodima, ta autonomija bi podrazumevala zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu Vojvodine, garantovane Ustavom.

Nenad Čanak je rekao da su LSV i VP dosledne u svojim zalaganjima u borbi za vraćanje političkog subjektiviteta Vojvodine i dodao da razlike postoje samo u metodama kako do tog cilja stići.

„Da li Vojvodina treba da bude u statusu republike kao konstitutivni element federalizovane Srbije, za šta se zalaže Vojvodjanska partija, ili treba da bude autonomija na teritoriji Srbije, kao što misli LSV, to su ideološke razlike koje postoje medju nama“, naveo je Čanak i podsetio da je program „Vojvodina republika“ još 1998. godine objavila LSV kao svoj programski dokument.

„To je bilo u trenucima kada se još moglo razgovarati o tome da Kosovo kao republika ostane u sastavu Srbije, ali je u medjuvremenu Kosovo faktički isključeno iz poretka Srbije. Okolnosti su se, dakle, promenile i ono što je ostalo od Srbije mora da se redefiniše“, kazao je Čanak.

Dodao je da ga ne zanimaju optužbe za separatizam jer je reč o optužbama koje su potpuno neosnovane i dolaze od neodgovornih ljudi.

Čanak je ocenio da kriza u Vojvodini, Srbiji i regionu u svojoj suštini nije ekonomska već politička, pošto su se „povampirile“ poražene snage iz Drugog svetskog rata, a koje se u Srbiji vraćaju na političku scenu kao dominantan model.

„S druge strane, Vojvodina je model evropskog mišljenja i njeni gradjani su dominantno opredeljeni za evropske integracije. Takva Vojvodina u decentralizovanoj Srbiji bio bi istinski iskorak iz gliba u kojem se Srbija nalazi već decenijama“, ocenio je Čanak.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je „premalo politike, a previše dreke“.

„A posle teških reči, mogu da počnu da lete i meci“, upozorio je Čanak.

On je parafrazirao reči političara i filozofa Vase Stajića, koji je u vremenu izmedju dva svetska rata rekao da Vojvodjani ne treba da plaču i da se žale zbog položaja Vojvodine, već treba da se bore jer će Vojvodine biti „onoliko koliko bude borbe za nju“.

Čanak je rekao da pojedini funkcioneri i članovi LSV-a redovno učestvuju u gradjanskim protestima koji se održavaju u Vojvodini, jer je reč o gradjanskim protestima protiv nasilja, uzurpacije institucija i blokade slobodnih medija, ali je naveo da on ima „duboki poroblem“ jer ne može da bude „na istoj strani ulice sa ljotićevcima iz Dveri“.

„Takodje, Savez za Srbiju ili nikada ne spominje Vojvodinu ili se pojedine partije iz tog saveza zalažu za ukidanje Vojvodine“, kazao je Čanak.

Aleksandar Odžić je rekao da Vojvodjanska partija redovno učestvuje u protestima, ali je dodao da ga brine to što proteste u Novom Sadu sve više uzurpiraju Dveri, koje je takodje nazvao ljotićevcima.

„Vrlo je upitno da li su ti protesti još uvek gradjanski, jer se u prvi plan ističu parole Dveri i nameću se slogani poput ‘Kosovo je srce Srbije'“, naveo je Odžić.

On je današnje potpisivanje Sporazuma o saradnji sa LSV-om nazvao „istorijskim“ i označio ga kao početak nove faze u borbi za povratak političkog subjektiviteta, koji je Vojvodini „nasilnim putem“ oduzet.

„Uvereni smo da će nam uskoro pristupiti i druge organizacije koje dele naše vrednosti. Svedoci smo da se potpisuju različiti sporazumi izmedju partija po principu ‘rogova u vreći’ i sa jedinim ciljem – preuzimanja vlasti. Užasnuti smo onim što je nestalo sa političke scene Srbije, a još više smo užasnuti onim što je nastalo“, kazao je Odžić.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...