Mekalister: Evropska unija bez Srbije ne bi bila potpuna

156

BEOGRAD – Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister danas je u razgovoru sa predstavnicima više odbora Skupštine Srbije istakao da Evropska unija ne bi bila potpuna bez Srbije i da od stabilnosti na Balkanu, zavisi stabilnost celog kontinenta.

Mekalister je rekao i da se nada brzom članstvu kandidata Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju iz Skupštine Srbije.

Sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, koju predvodi Mekalister, sastali su se predsednici i zamenici predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, za Kosovo i Metohiju i za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Članovi Odbora Evropskog parlamenta interesovali su se za pitanje reforme vladavine prava, reforme pravosuđa, a takođe ih je zanimao i stav delegacije Narodne skupštine po pitanju slobode medije i borbe protiv korupcije, saopšteno je iz skupštine.

Govoreći o vladavini prava, kroz prizmu parlamenta, istaknuto je da Narodna skupština obezbeđuje zakonske okvire, koji direktno doprinose njenom unapređenju, ali da se u određenim slučajevima nailazi na poteškoće pre implemantaciji tih zakona.

Ipak, pored toga beleži se napredak u vladavini prava, o čemu svedoči i podatak da je tokom prethodne godine stopa opšteg kriminala smanjena za devet odsto, a da je u drugoj polovini 2018. godine otkriveno dvostruko više koruptivnih dela nego u prvoj polovini te godine, što ne govori o povećanju stepena korupcije, već o efikasnosti rada policije.

Narodni poslanici izneli su različite stavove po pitanju slobode medija, gde su predstavnici opozicije istakli da ima prostora za unapređenje slobode govora, dok predstavnici vladajuće većine smatraju da je veliki broj izveštaja na koje se poziva opozicija potkrepljen jednostranim podacima, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predsednica i zamenik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović i Marko Đurišić, kao i član tog Odbora Aleksandar Marković, predsednik i zamenik predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i Goran Bogdanović, predsednik i zamenik predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Đorđe Komlenski i Gordana Čomić.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...