Crnogorski parlament: I deo opozicije za Severnu Makedoniju u NATO

106

Crnogorski parlament podeljen po pitanju ratifikacije protokola o pristupanju Severne Makedonije NATO, koji vlast podržava, a deo opozicije se protivi.

Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović je istakao da je na poslanicima istorijska odluka te da je pristupanje Severne Makedonije NATO-u dobra vest za ceo region, prenosi RTCG.

On je naveo da je to jedini put za ostvarivanje napretka Zapadnog Balkana.

Poslanik vladajuće DPS-a Obrad Stanišić izneo je uverenje da će članstvom u NATO-u Severna Makedonija, dati pun doprinos stabilnosti Zapadnog Balkana.

I poslanik opozicionog SDP-a Raško Konjević poručio je da će ta sranka podržati u Skupštini protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, međutim, poručio je da DF neće podržati protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u.

On je prigovorio poslanicima DPS-a, jer su svečano dočekali predsednika Sobranja Republike Severne Makedonije Talata Džaferija.

„On je najpoznatiji po nošenje automata i pucanju na makedonske policajce. Sram vas bilo““, poručio je Mandić.

Članice NATO potpisale su 6. februara Protokol o pristupanju Makedonije u Alijansu.

Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju Severne Makedonije u parlamentima svih 29 zemalja članica NATO-a, ova država i zvanično će postati punopravna članica Alijanse.

Ulazak Severne Makedonije u NATO od 2008. godine bio je uslovljen rešavanjem spora oko ustavnog imena koji je ova država imala sa Grčkom od sticanja njene nezavisnosti, 1991. godine.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...