Kao iz priče: tinejdžer zarađuje milione na etičkom hakovanju

Momak pošteno radi i odlično zarađuje

130

Evo jedne priče koju bi svaki roditelj mogao da priča svojoj deci: jedan 19-godišnjak zaradio je više od milion dolara koristeći svoje „hakerske“ veštine da bi pronašao i prijavio ranjivosti i propuste u softverima i onlajn uslugama.

Kako javlja ZDNet, Santiago Lopez iz Argentine, koji radi pod nadimkom @try_to_hack, priključio se velikoj platformi za lovljenje bagova „HackerOne“ 2015. godine. Od tada je pronašao i prijavio 1.670 različitih „bagova“ koji su uticali na proizvode. Među kompanijama kojima je pomogao su i giganti kao što su Verizon, Twitter, WordPress ili Automattic.

Samouki haker pokazao je tako šta može da uradi haker „sa belim šeširom“. Taj izraz označava dobre hakere, one koji svoje veštine koriste da se proizvod popravi. To je uobičajena praksa u IT svetu, ali i jako cenjena, tako da kompanije nagrađuju takve slučajeve. Nedavno je Apple saopštio da će platiti takođe tinejdžeru koji je otkrio veliki propust u aplikaciji FaceTime.

Lopez je sebe naučio kako da lovi bagove, uključujući i one koji se najviše plaćaju, kao što je Insecure Direct Object Reference (IDORS), ili Cross-Site Request Forgery (CSRF) na najbanalniji način – gledajući video snimke na YouTubeu i koristeći besplatne internet resurse.

Ubrzo je počeo da naplaćuje svoje znanje, počev od 50 dolara za svaki CSRF propust, pa do 9.000 dolara, koliko je dobio za pronalaženje Server Side Request Forgery (SSRF) ranjivosti u privatnom programu.

Lopez je sada jedan od glavnih hakera u HackerOneu.

„Neverovatno sam ponosan što je moj rad prepoznat i cenjen. Ne samo zbog novca, već i zato što ovo dostignuće znači kompanijama, pa i njihovim korisnicima, koji su tako sigurniji nego što su bili pre. To je neverovatno“, rekao je Lopez.

Iako je zaradio gomilu novca, on nema nameru da se penzioniše u dogledno vreme.

„Siguran  sam da svako ko otkrije nagradni lov na bagove vrlo brzo uvidi da to otvara nove mogućnosti i za hakere i za kompanije koje su posvećene sigurnosti“, rekao je Haker.

HackerOne je takođe objavio i Hakerski izveštaj 2019, u kome je na osnovnu istraživanja 3.667 lovca na bagove na platformi objavio da je zarađeno ukupno 42 miliona dolara, koji su otišli hakerima na platformi, kao i da je u 2018. godini zarađeno 18 miliona dolara.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...