Neverovatni rezultati istraživanja – manji psi LAŽU O SVOJOJ VELIČINI!

Da li je obeležavanje teritorije dokaz muževnosti i dominacije kod pasa?

435

Ili – zašto se neki psi trude da na što višem mestu ostave svoj trag urina?

Zašto ciljaju tako visoko?

Mnogi oblici ponašanja pasa za vlasnike su čudni, smešni, ili čak nelogični.

Jedan od njih je zasigurno i način obeležavanja teritorije, posebno – kod muških pasa.

U jednoj od najnovijih studija o ovoj temi istraživači su postavili zanimljivo pitanje –  da li psi ciljaju što višu tačku kako bi poslali lažnu sliku o svojoj veličini?

Istraživački timovi testirali su hipotezu da je obeležavanje teritorije urinom nepošteni signal kod odraslih muških pasa, koji podižu zadnje noge kada obeležavaju vertikalne objekte tako da deluje da su viši i veći nego što zapravo jesu.

Istraživači su snimili odrasle muške pse mešance (kastrirane, i one koji to nisu) tokom šetnji u dva različita skloništa za životinje.

Isključili su sasvim mlade pse, koji su manje skloni  podizanju noge, kao i starije pse, kod kojih zdravstveni problemi mogu uticati na visinu podizanja noge.

Istraživači su otkrili da u nekim slučajevima visina označena urinom precizno odražava visinu psa koji je urinirao.

Međutim, to nije važilo za male pse.

Tim je otkrio da mali psi mnogo više podižu nogu, te da njihov urin dostiže veću visinu od one koja odgovara prirodnom uglu njihovog uriniranja.

Zašto bi mali psi „lagali” o svojoj veličini?

Iako pseće ponašanje često može izgledati bizarno, ono obično prati neku liniju logike psa, bez obzira na to koliko je to čudno ljudima.

Ne znamo tačan razlog zbog kojeg mali psi imaju tendenciju da ovako podižu nogu tokom mokrenju. Međutim, naučnici imaju neke teorije. Ovo su najverovatnije:

Rešavanje konflikata

Povećanjem visine traga urina, te varanjem u odnosu na sopstvenu veličinu, mali psi izbegavaju sukobe s drugim psima.

Nadmaši ostale mužjake

Druga hipoteza je da mali psi možda pokušavaju da „nadmaše” pse koji su pre njih obeležili određeni objekat, ostajući pobednici u ovoj zanimljivoj psećoj igri nadmetanja.

Nemaju ograničenja

Možda su, sa druge strane, veći psi ograničeni svojom veličinom, te ne mogu da podignu nogu i dostignu ugao koji psi manjih rasa postižu.

Bilo kako bilo, ono što je za vlasnike često samo „besmisleno zaustavljanje i zadržavanje tokom šetnje”, za pse je očigledno izuzetno važno pitanje sigurnosti, identiteta i časti u psećem svetu.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...