Predsednik o naknadama za porodilje: Ovo niko ne može da razume…

Aleksandar Vučić odgovorio i na "sporna" pitanja o naknadama za porodiljsko bolovanje

1.212

BEOGRAD – Među pitanjima koja su stigla predsedniku Aleksandru Vučiću preko Instagrama, bilo je više onih koja su se odnosila na naknade za porodiljsko bolovanje, a on je poručio da se to pitanje mora rešiti izmenom Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom.

Inače, pitanje porodiljskih naknada je sporno zbog toga što se osnovica za izračunavanje naknade utvrđuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koje su plaćeni doprinosi u poslednjih 18 meseci pre otvaranja bolovanja, dok je to ranije važilo za 12, a pre toga za šest meseci.

“Tražio sam od ministra za rad Zorana Ðorđevića već više puta, da tih 18 meseci koji se traže da pre odlaska na porodiljsko žena mora da radi i da bude zaposlena, da se to smanji na 6 do 9 meseci. Premijerka Ana Brnabić ga je molila za 12 meseci”, rekao je Vučić.

Kako je istakao, mora se ići na izmene zakona, jer je najvažnije pitanje kako da se poveća broj dece u zemlji.

“Moraćemo na različite olakšice da idemo i da pomognemo ženama i porodicama”, rekao je Vučić.

On je ukazao da su postojale firme koje su se bavile, kako kaže, prevarantskim poslom i koje su pljačkale državni budžet, jer su fiktivno zapošljavale trudnice i izvlačile novac iz države.

“A, onog sekunda kada prođe rok, onda kad izvuku pare – ugase firmu, pa osnivaju neku drugu. Ali, mi ne možemo da polazimo od toga da su svi kriminalci. Te kriminalce treba da gonimo, ako je to tako”, rekao je Vučić.

Jedna mama pitala je da li je moguće da nema prava na minimalnu zaradu koja je oko 25.000 dinara, “11 meseci porodiljskog bolovanja, posle 10 godina staža, samo zato što je 10 meseci radila u sadašnjoj firmi i otišla na trudničko bolovanje”.

“Sada pošto u ovoj firmi nemam 18 meseci rada, ja ću primati neki smešan iznos. Molim za odgovor, šta mogu očekivati?”, upitala je ta zabrinuta majka.

“Upravo je to ono što hoćemo da promenimo”, podvukao je predsednik.

Dodao je da je danas minimalna zarada 27.022 dinara, a pre nekoliko godina je bila 15.000, što je, kaže, velika razlika.

“Ali, svakako ovaj problem ćemo morati da rešimo, zato što tu stradaju i one žene koje ni na koji način nisu učestvovale u prevarama. Ne možemo mi da kaznimo naše žene, zato što postoje prevaranti koji osnivaju firme za takve poslove, da bi pljačkali državu. Ženama treba da omogućimo da imaju pravo na takvu vrstu primanja i plata, a ne petostruko ili desetostruko nižu”, ukazao je Vučić.

On je ukazao da su odredbe zakona koje se odnose na utvrđivanje naknade prilično nerazumljive.

“Ovo niko ne može da razume… Ja ću da razgovaram sa Anom Brnabić, ona zna šta bi po tom pitanju trebalo da se napravi, pa da idemo sa takvim predlozima u skupštinu”, rekao je Vučić i zamolio nadležne u Ministarstvu za rad da građanima ne šalju članove zakona i nejasne odgovore.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...