Poreklo imovine: Evo kako će država kazniti one koji nisu prijavili imovinu

583

BEOGRAD – Izbegavanje prijavljivanja imovine, bez obzira da li je stečena na legalan ili nelegalan način, koštaće građane i do 75 odsto njene ukupne vrednosti, predviđeno je nacrtom novog zakona o poreklu imovine.

Kako saznaje „Blic“, resorna ministarstva završila su rad na zakonu koji će urediti naplatu poreza na neprijavljenu imovinu i koji će vrlo brzo ući u javnu raspravu. Njime je predviđena poreska stopa od čak 75 odsto vrednosti imovine za koju se utvrdi da nije bila prijavljena bez obzira na to da li je stečena na legalan ili nelegalan način.

„Nekad je ta imovina stečena i legalnim, zakonitim putem, ali se nije prijavljivala upravo iz razloga kako bi se izbegavali porezi koji tako visokoj imovini pripadaju. Sada ćete imati visoku poresku stopu, tako da pitanje da li će nekome ubuduće pasti na pamet da skriva imovinu. Ukoliko je utvrđeno da je nešto milion evra, 75 odsto poreza znači da ćete platiti 750.000 evra u budžet Srbije. A ako je imovina stečena na nelegalan način, ukoliko se utvrdi da postoje elementi krivičnog dela, tada će postupati nadležni organi i u sudskom postupku utvrditi o kojem krivičnom delu je reč, da li je bila zloupotreba položaja ili poreska utaja ili neko drugo krivično delo“, kažu za „Blic“ u Ministarstvu pravde koje zajedno sa Ministarstvom finansija radi na izradi zakona.

U nacrtu zakona precizirano je da će država dobiti „mehanizam da za svakoga, u svakom trenutku, može da utvrdi kako se obogatio i da li je to nezakonito“. Praktično, zakon se ne odnosi samo na državne funkcionere, političare i estradu, već na sve građane koji svojim stilom života mogu da izazovu bilo kakvu sumnju da njihovi prihodi nisu u skladu sa onim što su prijavljivali. Predviđeno je ispitivanje imovine 10 godina unazad.

Suština novog zakona biće unakrsno preispitivanje kako bi se utvrdila stvarna vrednost imovine nekog lica koje izaziva sumnju. Postupak će sprovoditi Poreska uprava, pri kojoj će biti formirana posebna jedinica koja će se upravo baviti ovim pitanjem. Poreska uprava će praktično proveravati imovinu, njenu vrednost i poreklo tako što će detaljno gledati sve poreske prijave i poreske bilanse, zatim računovodstvene izveštaje i druge evidencije i baze. Sve to potom će upoređivati sa podacima iz poreskog računovodstva i drugih službenih evidencija.

Do informacija o postojanju neprijavljene imovine poreznici će dolaziti na različite načine. Provere će raditi na osnovu podataka iz svojih izvora, po prijavama građana, ali i na bazi informacija o kojima se priča u javnosti. U razvijenijm zemljama ljudi doživljavaju kao građansku dužnost da poreznicima prijave svako trošenje para poznanika i komšija za koje nema logičnog objašnjenja.

 

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...