Zašto psi ZURE u vas tokom OLAKŠAVANJA u parku?

Psi su ponekad neverovatno čudni. Oni njuškaju naše prepone, kradu i žvaću čarape i donje rublje, gledaju u nas tokom izvođenja prilično privatnih, intimnih aktivnosti.

1.636

Dugo je tražio pogodno mesto, vrteo se tražeći odgovarajući pravac, napeo svoje telo u iščekivanju velikog olakšanja… I onda, pre svega ostalog – pogledao gde ste.

Zašto ovo radi? Proverava li samo da li pripremate kesicu za odlaganje izmeta?

Ne, nikako.

Da može da bira i da se pita, on bi sigurno glasao za to da njegov „paketi’” ostane upravo tamo gde će ga ostaviti.

Gledanje u vlasnika uslovljeno je nekim drugim potrebama, koje svoj koren imaju duboko u instinktu psa:

Zaštita

Vaš pas verovatno pokušava da se uveri da ste tu da mu čuvate leđa dok se on olakšava.

U divljini, grabljivice  mogu iskoristiti ovu ranjivu poziciju, u kojoj pas ne može da zaštiti sebe, te je vaše prisustvo dragoceni garant da sme da se opusti i da neće biti napadnut ili ulovljen.

Povezanost

Psi gledaju u nas kako bi nam pokazali da nas vole. Iako nam se ovo može činiti kao čudno vreme za razmenu ljubavi, pas ipak želi da pokaže ljubav i zahvalnost što ste ga izveli u šetnju, imali strpljenja, i što ste tu i u teškim i neprijatnim trenucima.

Iščekivanje

Psi su veliki posmatrači ljudskog ponašanja. Ponekad, kada bulje u nas, oni samo iščekuju naš sledeći potez .

Dok je u ranjivoj poziciji,  za psa je korisno da zna šta ćete uraditi sledeće – da li se spremite da krenete, da li niste primetili da je zastao, pa ste odšetali dalje, da li prilazite da ga kaznite za grešku od pre nekoliko minuta.

Psi ne dele naš osećaj sramote u vezi sa telesnošću, tako da ne vide nikakav razloga da ne bulje u nas s ljubavlju dok obavljaju ono zbog čega su izašli napolje.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...