Kako psi reaguju na MRAK?

Psi definitivno vide drugačije od ljudi, ali - kako se snalaze u mraku i da li ih plaše sve one nemani u koje deca veruju kada se isključi svetlo?

462

Istraživanja su pokazala da strah od mraka nije među najčešćim strahovima pasa, ali da se ipak može javiti.

Prilikom susreta sa mračnim dvorištem ili senkom osobe tokom večernje šetnje, neki psi pokazuju znake uznemirenosti.

Iako je čulo vida kod pasa znatno istančanije nego kod ljudi, anksiozno ponašanje u mraku najčešće nastaje usled mirisa ili zvukova kojima ne vide jasan uzrok, ili ih osećaju mnogo jače, oslanjajući se upravo na njih.

Takođe, mnogi psi koji su uznemireni kada se isključi svetlo zapravo se ne boje mraka, već pokazuju znake straha od usamljenosti i razdvajanja.

Zahvaljujući snažno razvijenom čulu vida, psi dobro vide i pri najslabijem izvoru svetlosti (uličnog osvetljenje ili mesečine). Ipak, potpuno zamračivanje sobe može uticati na to da se osećaju dezorijentisano.

Najbolje što možete da učinite ukoliko primetite da se vaše štene, ili odrastao pas, plaši mraka, jeste da se postarate da shvati da u mraku nema ničeg strašnog.

Postepeno ih izlažite mraku, i potkrepljujte odgovarajuće ponašanje pojačanim pohvalama i nagradicama.

Kada ih uveče povedete u šetnju mračnim krajem, ponesite igračku, i igrajte se sa njim.

Nežno maženje i češkanje stomaka takođe mogu pomoći da pas mrak poveže sa pozitivnim iskustvima.

Ukoliko se problem nastavi i primetite izuzetno čudne reakcije psa na zatamnjene prostorije ili mračnije ulice, obratite se veterinaru kako biste proverili da li je i sa vidom vašeg ljubimsa sve u najboljem redu.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...