Ovo su SEDAM novih pravila u fudbalu! Penali će se češće svirati, sudija neće više biti “duh“ na terenu!

421

Fudbal pokušava da ide korak sa vremenom, poslednjih godina smo svedoci sve većeg uticaja VAR tehnologije, ali u narednom periodu nas očekuju i pojedine promene pravila igre.

Naime, nekadašnji hrvatski fudbaler Zvonimir Boban i čuveni italijanski fudbalski sudija Pjerluiđi Kolina predstavili su, ispred FIFA, predloge sedam promena fudbalskih pravila koje bi uskoro trebalo da se i implementiraju.

To su učinili na Kongresu FIFA u Aberdinu, a u nastavku možete pročitati i o kojim se promenama radi.

1. Prilikom formiranja živog zida protivnički igrači više neće smeti biti deo njega. Moraće da stoje najmanje jedan metar udaljeni od zida, o čemu smo već pisali prethodnih dana.

2. Kada golman bude izvodio loptu iz peterca, protivnički igrač više neće morati da čeka da ona napusti kazneni prostor, nego može da krene na nju čim je golman ispuca.

3. Svako igranje rukom u svom kaznenom prostoru iznad visine ramena (ne računajući golmana) biće sankcionisano jedanaestercem, bez obzira na to da li je bilo namere ili ne.

4. Neće više biti moguće da se gol postigne rukom, čak i ako je lopta bila “napucana“ pre nego što je završila u mreži.

5. Treneri i igrači s klupe će, poput onih na terenu, dobijati žute i crvene kartone.

6. Fudbaler koji izlazi iz igre teren može napustiti na bilo kojem delu terena.

7. Sudije se više neće smatrati „nepostojećima“ kada ih dodirne lopta tokom igre. Ako se lopta odbije od sudije u gol-prilici ili posle kontakta s njim završi u golu, akcija se prekida i lopta se vraća ekipi koja ju je imala u svom posedu.

Šta vi mislite, treba li još nešto promeniti, kako bi fudbalska igra postala atraktivnija i efikasnija?

Pročitajte sve o sportu na portalu Sportske.net

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...