Evropska banka za obnovu i razvoj planira da uloži 500 miliona evra u projekte u Srbiji

138

Regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Zuzana Hargitaj izjavila je na Kopaonik biznis forumu da ta banka razmatra da obezbedi 500 miliona evra za finansiranje projekata u Srbiji.

Ona je sinoć rekla da bi želela da EBRD ima još jaču saradnju kako s javnim i državnim preduzećima, tako i s privatnim sektorom, te da smatra da rast BDP-a u Srbiji od preko četiri posto u proteklom periodu nije slučajnost kako to vide pojedini ekonomisti i privrednici.

Ona kaže da misli da će u narednom periodu pretpostavljeni rast BDP-a Srbije od 3,5 procenata biti revidiran, a ukazala je da je na prethodni nivo BDP-a od preko četiri posto uticala visoka stopa rasta izvoza i rast potražnje na domaćem tržištu.

Da bi rast od preko 3,5 odsto bio ostvariv, kaže, neophodan je dalji rad na strukturnim reformama u kojima EBRD pomaže Srbiji u kojoj vidi ogroman potencijal.

Zuzana Hargitaj pohvalila je konsolidaciju bankarskog sektora, što je godinama bila jedna od glavnih tema u vezi s reformama.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...