Glumica odbila da primi nagradu Narodnog pozorišta

Ona je svoju odluku i obrazloženje objavila na Fejsbuk profilu

2.474

BEOGRAD – Glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Hana Selimović odbila je da primi nagradu „Petar Banićević“ zbog, kako je navela, činjenice da tu nagradu pozorište dodeljuje članovima ansambla, a da ona to nije postala ni nakon nekoliko godina u NP.

Ona je to objavila na svom Fejsbuk profilu, a u izjavi Tanjugu je rekla da nema šta da doda, te da želi da izbegne „čaršijsku zluradost, špekulacije i pogrešna tumačenja“.

„Pozive, obećanja i odlaganja da postanem članica ansambla bez obzira na moj rad i uspeh, dobijam više od četiri godine unazad, a izgovor je uvek taj da je na snazi zakon o zabrani zapošljavanja. U te četiri godine u ansambl je primljeno četvoro glumaca, te stičem utisak da taj zakon važi isključivo za mene“, navela je Selimovićeva, dodajući da joj integritet ne dozvoljava da prima pohvale u „sistemu koji selektivno pohvaljuje ili kažnjava, koji ne omogućava pravo na radno mesto bez obzira na zasluge“.

U takvom sistemu nema razloga za slavlje, ima razloga samo za rad i volju za boljitkom i promenama, navela je Selimovićeva.

Ona je navela i da je danas saznala da nagradu deli s koleginicom Suzanom Lukić, te poručila da njoj prepušta „svoju polovinu“ nagrade, uverena da će u narednih osam godina i sama zavredeti to priznanje, s obzirom da se, prema pravilniku pozorišta, ono dodeljuje glumcima do 40 godina.

Nagrada „Petar Banićević“ ustanovljena je 2010. godine, a prvi put je dodeljena naredne godine. Dosadašnji laureati su: Igor Ðorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Ðorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Ðorović i Bojan Krivokapić.

U pres službi Narodnog pozorišta kazali su Tanjugu da nisu u mogućnosti da objave ko su članovi žirija za nagradu „Petar Banićević“, a direktorka drame Tanja Šljivar nije se javljala na naše pozive.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...