Čovečanstvo bi trebalo da se pripremi za udar opasnih asteroida

"Moramo imati dobru ideju o tome šta treba da radimo kada dođe vreme"

141

Iako se u filmovima predstavlja jednostavan, ali visokotehnološki odgovor – lansiranje heroja u svemir da bi razneli asteroid pre nego što dođe u dodir sa Zemljom, naučnici Univerziteta Džon Hopkins smatraju da je u stvarnom životu te asteroide mnogo teže uništiti, prenosi B92.

Ti naučnici su simulirali načine na koje bi moglo doći do sudara asteroida i njegovog raspada.

Kako prenosi Independent, čovečanstvo bi trebalo bolje pripremiti za potencijalno opasne asteroide.

Naime, svaki veliki asteroid koji ide prema Zemlji mogao bi da bude smrtonosan za veliki deo populacije.

Naučnici su se nadali da bi njihova veličina mogla da se iskoristiti protiv njih.

„Nekada smo verovali da što je objekat veći, lakše će se slomiti, jer je veća verovatnoća da se većim objektima pronađu mane. Naši nalazi, međutim, pokazuju da su asteroidi jači nego što smo mislili i da je potrebno više energije da bi se potpuno razbili“, rekao je Čarls El Mir sa Univerziteta Džon Hopkins.

Navodi se i da istraživači o stenama znaju u meri u kojoj se one mogu proučavati u laboratoriji – otprilike veličine ljudske šake, ali se takva saznanja teško mogu primeniti ako je stena veličine grada, poput asteroida.

„Naše pitanje je bilo – koliko energije je potrebno da se asteroid uništi i razbije na komade?“, kaže El Mir.

„Možda zvuči kao naučna fantastika, ali mnoga istraživanja razmatraju sudare asteroida. Na primer, ako se ka Zemlji kreće asteroid, da li nam je bolje da ga razbijemo na male delove ili da ga usmerimo u drugi pravac? I koliko jako bi trebalo da ga udarimo da bismo ga pomerili, a da ga ne razbijemo? Sve su to aktuelna pitanja koja se razmatraju”, navodi on.

Direktor instituta za ekstremne materijale K. T. Rameš, ocenio je da je samo pitanje vremena pre nego što ova pitanja pređu sa akademskog nivoa na definisanje našeg odgovora na veliku pretnju.

„Moramo imati dobru ideju o tome šta treba da radimo kada dođe vreme – i naučni napori kao što je ovaj su ključni za pomoć u donošenju odluka“, rekao je on.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...