Čeka nas još jedan talas virusa gripa, ovo je prva i osnovna mera zaštite

504

Nakon završetka zimskog raspusta i polaska u školu, epidemiolozi očekuju da bi početkom sledeće nedelje moglo doći do drugog talasa gripa, ali da on po broju obolelih ni izbliza neće biti kao onaj februarski, koji je bio vrhunac epidemije, piše Blic.

„Imali smo sreću da se produžetak raspusta poklopio sa lepim vremenom, jer temperatura iznad 10 stepeni Celzijusa nije pogodovala virusu gripa, tako da je skoro prepolovljen broj novih slučajeva preko nedelje. Može se reći da je mirnija situacija nego što je bila do sada. Prema prognozi, biće opet topli dani do nedelje, što se dobro uklapa u trenutnu situaciju. Od nedelje se očekuje još jedno zahlađenje koje delimično odgovara virusu, što može da pogoduje da krene drugi talas. Može da se desi da u sledećoj nedelji polako počne da raste broj obolelih, da do polovine marta imamo još obolelih, a zatim da taj broj počne da opada. Može se, dakle, očekivati jedno blago povećanje, jedan blagi talas, daleko blaži nego ovaj što je bio“, kaže naš poznati epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, koji je predsednik Saveta za zdravlje grada Niša.

Prema njegovim rečima, prva i osnovna mera zaštite je da roditelji ne dovode bolesnu decu u škole i vrtiće.

„Oni štite tako svoje dete pre svega, ali istovremeno i drugu decu“, kaže naš sagovornik.

Profesor Tiodorović ocenjuje da će od polovine marta broj obolelih početi da opada i da bi do kraja marta trebalo da se završi sa gripom, ali da će biti još pojedinačnih slučajeva. Iako vremenske prilike idu na ruku situaciji, važno je da se dosledno primenjuju mere preventive.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...