Ljimaj predstavio platformu za nastavak dijaloga: Idemo u Brisel da potvrdimo državnost, ne da pregovaramo

80

Kopredsednik prištinskog tima za dijalog s Beogradom, Fatmir Ljimaj, predstavio je danas u parlamentu platformu za nastavak tog procesa i istakao da će taj dokument biti praktično „vodič za postupanje“ u dijalogu.

„Mi kao državna delegacija smatramo da Kosovo ne bi trebalo da napusti pregovarački sto. Principi platforme će biti vodič za ovaj proces. Dijalog će biti potpuno transparentan, a izveštaji će biti redovno dostavljani parlamentu“, rekao je Ljimaj.

Prema njegovim rečima, Priština će biti prisutna u Briselu da bi, kako je rekao, potvrdila „kosovsku državnost, a ne da pregovara o tome“.

„Idemo u Brisel ne da pregovaramo o našoj državi, već da afirmišemo našu zemlju. Idemo u Brisel da damo zemlji šansu za evropske integracije. Uveren sam da je Kosovo u prošlosti do sada znalo da čini najbolje za samu zemlju, i uveren sam da samo jedinstvom možemo dobiti ono što je najbolje iz ovog procesa “, rekao je Ljimaj.

Inače, današnja vanredna sednica parlamenta na kojoj se u drugom čitanju razmatra zakon i platforma za nastavak dijaloga sa Beogradom, počela je sa gotovo dva sata zakašnjenja, zbog nedostatka kvoruma.

Najuticajniji opzicioni DSK je zatražio da se ova tema odloži za neki novi termin, ali je premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, to odbio i pozvao poslanike da raspravljaju i glasaju.

On je ukazao na potrebu da sve stranke prištinske političke scene treba da budu jedinstvene po tom pitanju.

I dok su najuticajnija vladajuća DPK, zatim Haradinajeva ABK i Ljimajeva Inicijativa najavile podršku zkonu i platformi, opozicione DSK i Pokret Samoopredeljenje su napustile zasedanje.

Sednica je na kratko prekinuta i biće nastavljena popodne.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...