Mihajlović: U Er Srbiji deset žena danas dobilo stalan posao

Zorana Mihajlović poručuje da nema održivog razvoja bez jednakih mogućnosti za žene i muškarce. 

110

 

BEOGRAD – Žene koje su izgradile Srbiju u fokusu su kampanje „Žene koje su izgradile svet“ pokrenute danas na Međunarodni dan žena, a potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručuje da nema održivog razvoja bez jednakih mogućnosti za žene i muškarce.

„Kada je žena slobodna, onda društvo napreduje“, rekla je Mihajlović i ispričala da je danas pitala direktore svih preduzeća koja su u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kako su proslavili 8. mart.

Svi su joj, kaže, naravno rekli onu čuvenu stvar da će žene otići sa posla ranije kući.

„Pitala sam ih ima li još nešto. Jedan od direktora me iznenadio i to je poruka za sve direktore za sledeći 8. mart. On mi je rekao da žene nisu dovoljno zastupljene u poslovnom životu i biznisu“, rekla je Mihajlović i navela da je danas 10 žena dobilio ugovor o radu na neodređeno vreme u Er Srbiji.

„Možemo da merimo i na taj način rodnu ravnopravnost“, kaže Mihajlović i poručuje da i borba protiv nasilja nad ženama mora da bude svakodnevna.

Naglasila je da treba da prijavimo svakoga ko vrši nasilje nad ženama, ali da i svi treba da učinimo da se stvore uslovi da žene mogu da rade i u poslu napreduju jednako brzo kao što napreduju muškarci.

FOTO: YouTube/Printscreen/N1

Mihajlović je navela da je rodna ravnopravnost naročito važna i da Srbija nastoji da se i u toj oblasti približava svim standardima EU.

„Naša želja je da budemo deo EU i da poštujemo evropske standarde u svim oblastima, a naročito važnoj oblasti rodne ravnopravnosti. Rodna ravnopravnost nije feminizam, rodna ravnopravnost je pokušaj i borba da stvorimo jednake uslove i za muškarce i za žene“, rekla je Mihajlović.

Čestitala je 8. mart i ženama i muškarcima i poručila da ne možemo da očekujemo održiv razvoj ako nema rodne ravnopravnosti i ukoliko u toj borbi nisu zajedno i muškarci i žene.

„Vreme je da se muškarci uključe u borbu za ženska prava, jer je to dobro za sve, za našu državu, porodicu, za naše pijatelje i prijateljice i to je put kojim možemo da napredujemo u vladavini prava“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je rodna ravnopravnost u stvari vladavina prava i uslov održivosti razvoja jedne zemlje.

„Nema održivog razvoja, nema budućnosti ukoliko se ne pozabavimo pitanjem jednakih uslova i za muškarce i za žene“, rekla je Mihajlović koja je simbolično očitala QR kod uz pomoć koga će prolaznici preko svojih mobilnih telefona moći da pročitaju i saznaju informacije o samoj zgradi Osnovne škole „Kralj Petar Prvi“, kao i o Jelisaveti Načić, arhitekti koja je projektovala to zdanje.

Inače, u okviru kampanje „Žene koje su izgradile Srbiju“ QR kodovi biće postavljeni na ukupno pet zdanja koje su projektovale žene arihtekte.

Kampanju su danas predstavili Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, Delegacija EU u Srbiji i Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) uz podršku Ambasade Francuske u Beogradu.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...