Upozorenje za REM zbog kršenja zakona

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti najavio da će podneti i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka

203

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) upozorio na kršenje zakona, jer je objavilo e-mail adrese podnosilaca prijava u vezi sa programskim sadržajima pružalaca medijskih usluga.

Poverenik je, takođe, najavio da će, ovim povodom, podneti i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv REM-a i odgovornog lica.

„U postupku nadzora nedvosmisleno je utvrđeno da je REM, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, obavestio podnosioce prijava o ishodu postupka, ali na takav način da je odgovor dostavio na formiranu mejling listu, sačinjenu od e-mail adresa velikog broja podnosilaca prijava. Na taj način je svaki pojedinačni podnosilac prijave došao u posed velikog broja e-mail adresa drugih podnosilaca“, ističe se u saopštenju.

Kako navodi poverenik, značajan broj ovih adresa je personalizovan, jer se sastoje od imena i prezimena, koja su, u pojedinim slučajevima veoma karakteristična, tako da se identitet podnosioca vrlo lako može utvrditi jednostavnom pretragom po internetu.

„S obzirom na to da za ovakvu obradu podataka o ličnosti ne postoji zakonsko ovlašćenje ili pristanak lica za obradu, niti su ispunjeni uslovi za obradu podataka od strane organa vlasti iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Poverenik je upozorio REM na nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti“, piše u saopštenju.

Poverenik navodi da je postupak nadzora pokrenuo povodom predstavke organizacije CRTA.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...