Presuda za ubistvo Ćuruvije 5. aprila

109

Presuda bivšim pripadnicima Službe državne bezbednosti optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, biće izrečena 5. aprila, četiri godine nakon početka sudskog postupka, saopšteno je danas iz Višeg suda.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić, koji zastupa optužnicu, zatražio je u završnoj reči, maksimalne kazne od 40 godina zatvora.

On je rekao da je tadašnja vlast doživljavala Ćuruviju kao opasnog protivnika i da je ubijen zbog svojih nastojanja da se obnovi demokratija i zalaganja za istinom.

Okrivljeni i njihovi branioci su zatražili oslobadajuće presude, a nekadašnji načelnik DB Radomir Markovć, koji je prvooptužen, rekao je u završnoj reči da je to zapravo postupak sa ciljem da se vlast nekadašnjeg predsednika Slbodana Miloševića optužu za sve loše što se dešavalo.

U optužnici se navodi da je Ćuruvija ubijen na Uskrs 11 aprila 1999. iz niskih pobuda na nalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti kako bi se ograničila sloboda medija i sačuva moć jer je Ćuruvija, kao vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i lista Evropljanin, javno kritikovao vlast.

Marković se nalazi na izdržavanju maksimalne kazne izrečene za atentat na Vuka Draškovića i ubistvo četiri člana njegove stranke na Ibarskoj magistralil. Osudjen je i u slučajevima Budva, ponovni atentat na Draškovića, i ubistvo nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

Optužen je i nekadašnji načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić i njeni nekadašnji pripadnici Ratko Romić i Miroslav Kurak, kojem se sudi u odsustvu jer je u bekstvu. Romić i Kurak, koji je po nekim informacijama, pre više godina otišao u Afriku, terete se kao neposredni izvršioci.

Veliki deo optužnice govori o ekonomskom uništavanju Ćuruvije i zabrani njegovih listova po tadašnjem zakonu o informisanju, u periodu koji prethodi ubistvu.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...