Ružić: Opozicija ne koristi direktan prenos na RTS-u, da iznese svoje ideje, zato što ih nema

433

To što deo opozicije bojkotuje parlament govori o njihovoj dezorijentisanosti, manjku vizije, ideološkim razlikama i bezidejnosti, i u očima građana čini ih „pajacima“, ocenio je ministar državne uprave i lokalne samouprave i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić.

Ružić je u intervjuu za „Večenje novosti“ od ponedeljka rekao da jedini razlog što opozicija ne koristi direktan prenos na RTS-a da iznese svoje ideje jeste taj što ih nema.

„I onda, kao bojkotuju rad parlamenta, ali su prisutni na konferencijama za štampu u holu, a idu i na puteve po Evropi kao članovi parlamentarnih delegacija. To valjda takođe smatraju bojkotom. To je trenutni politički folklor koji od njih, iz vizure građana, pravi – pajace“, rekao je Ružić komentarišući situaciju u Skupštini, gde je prolećno zasedanje počelo bez velikog dela opozicije.

Upitan da li su Srbiji potrebni vanredni izbori, on je podsetio da se redovni izbori očekuju na proleće 2020. i naglasio da će odluka, ako postoji državni razlog koji bi bio uzrok za prevremeni izborni ciklus, biti bazirana na interesu građanki i građana Srbije, državotvornosti i očuvanju političke stabilnosti.

Osvrnuo se i na izjavu šefa diplomatije i lidera SPS-a Ivice Dačića da mora da se postigne dogovor o Kosovu pre isteka mandata američkog predsednika Donalda Trampa, navodeći da je administracija SAD demonstrirala delimičnu promenu stava i odškrinula vrata kompromisu.

„Problem je što duh vremena jedino ne razumeju njihova politička mezimčad iz Prištine i vode anticivilizacijske carinske ratove, usvajaju infantilne platforme i cveckaju oružjem“, ukazao je Ružić.

On smatra da će se veoma brzo videti da li je promena pristupa Trampove administracije dovoljno snažna i iskrena, „po tome da li će im deca ostati razmažena i bahata, ili će postati odgovorna“.

Na ispitu je, smatra Ružić, pre svega, ugled SAD i Trampove administracije.

„Ukoliko su spremni da ih neki bivši šumski razbojnici ucenjuju, onda imaju veliki reputacioni rizik u međunarodnoj političkoj areni“, rekao je Ružić.

Komentarišući to što je Nacionalni savet Albanaca dodelio priznanja organizatorima nelegalnog separatističkog referenduma u Bujanovcu, Preševu i Medveđi iz 1992. godine, Ružić je rekao da to govori o manjku mudrosti, uskogrudosti, ekstremističkim podgrejavanjima nekih ideja koje odavno nisu realne.

„Srbija je još tada proglasila taj kvazireferendum pravno ništavnim. Ovo sada je marketinški trik i glupa avantura upravo na štetu građana Srbije albanske nacionalne manjine, i zato ovaj čin oštro osuđujem“, naglasio je ministar.

On je podsetio da zakoni Srbije jasno definišu šta je delokrug rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

„Sve vezano za baštinjenje tradicionalnih vrednosti, kulture, službenu upotrebu jezika i pisma i ništa van tog okvira. Naši manjinski zakoni i prava daleko prevazilaze standarde koji postoje u većini država u regionu, pa i u EU“, naglasio je ministar.

Povodom ocene bivšeg ministra finansija Dušana Vujovića da će Srbiji trebati više od vek i po da dostigne standard starih članica EU, Ružić kaže da izuzetno ceni sve što je Vujović uradio za Srbiju kao ministar, ali navodi da ne razume odakle „ovoliko pesimističan stav o aktivnostima koje se i danas sprovode, a bazirane su velikim delom i na njegovim analizama, argumentima i stručnosti“.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...