Zabrinjavajući podaci: Koliko je štetno pušenje nargile

193

Pušenje jedne doze nargile srazmerno istovremenom pušenju 20 cigareta, izjavila je neuropsihijatar Silvana Dilber, prenosi „Danas“.

Ona je upozorila da se konzumiranjem nargile postaje ovisnik o pušenju i drugim opijatimkao i da se korišćenjem nargile u nehigijenskim uslovima postaje potencijalni tuberkulozni pacijent.

Dilber, koja je je šefica Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Tomislavgradu, rekla je Feni da štete po zdravlje proizlaze iz toksičnih efekata dima koji je prisutan kod pušenja nargile.

Nargila ili vodena lula je, kaže dr. Dilber, instrument koji se koristi za isparavanje i pušenje aromatizovanih duvana čija para ili dim prolazi kroz posudu s vodom pre udisanja. U tim duvanima dodati su različiti ukusi ili arome, najčešće se radi o voćnim aromama.

„Međutim, nargila može poslužiti za pušenje marihuane i u mnogim sredinama služi za tu namenu“, istakla je Dilber. Ona je upozorila da konzumiranje nargila u BiH nije regulisano zakonskim propisima, pa je time i dozvoljeno da ih danas koriste najviše deca koja pohađaju srednju školu.

„Kao duvanski proizvod, nargila ne bi smela biti pristupačna maloletnicima. U razgovoru s mladim do sada nisam čula da neko kontroliše njihovu starost pri konzumaciji, kako alkohola tako i duvana, kada dođu u kafić“, upozorila je doktorka.

„Što se tiče štetnosti, dokazano je da nargila, njeni dimovi predstavljaju štetnost za mozak i pluća“, rekla je Dilber.

Konzumiranje nargile razvija hronični bronhitis uz razvijanje ovisnosti o pušenju, dok se štetan uticaj na mozak manifestuje u oštećenju moždanih ćelija, stvara se glavobolja, povraćanje, mučnina, gubitak apetita i smanjenje unošenja hrane.

U ovom slučaju, ovisnost je psihička gde prevladava potreba za pušenjem, za razliku od narkotika gde je ovisnost fizička.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...