„1 od 5 miliona“: Skup na godišnjicu pada helikoptera

Učesnici protesta u Novom Sadu obeležiće sutra četvrtu godišnjicu nesreće u kojoj se helikopter srušio nedaleko od aerodroma „Nikola Tesla“

280

NOVI SAD – Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu obeležiće 13. marta četvrtu godišnjicu nesreće u kojoj je živote izgubila četvoročlana posada vojnog helikoptera, dvojica medicinskih radnika i tek rođena beba iz Novog Pazara, saopštili su danas organizatori, prenosi Danas.

Građani Novog Sada okupiće se u 18 časova na Trgu republike i bez političkih govora, uz sveće i prigodan recital, obeležiti godišnjicu tragedije u kojoj je, između ostalih, smrtno nastradao i Novosađanin, major i pilot Omer Mehić, navodi se u saopštenju.

„Naša je građanska obaveza da čuvamo uspomenu na one koji su izgubili živote u obavljanju svoje profesionalne i ljudske dužnosti, ali i da ponovo zahtevamo da krivci za tu nesreću budu primereno kažnjeni“, piše u saopštenju.

Nesreća se dogodila 13. marta 2015. godine u pokušaju spasavanja novorođenog deteta kojem je bila potrebna hitna medicinska pomoć.

Helikopter se srušio nedaleko od aerodroma „Nikola Tesla“ pošto posada nije uspela da po noći i gustoj magli prizemi letelicu koja nije ni bila opremljena uređajima za let i sletanje u takvim uslovima.

Prvobitno je bilo planirano da helikopter sleti na heliodrom Vojno-medicinske akademije, što je predlagao i major Mehić, ali je pod još nerazjašnjenim okolnostima posadi naređeno da leti na maglom prekriveni aerodrom „Nikola Tesla“.

Ispostavilo se, takođe, kako su prve vojne procene ukazivale na to da ne postoje meteorološki uslovi za let, a komandant 204. vazduhoplovne brigade general Predrag Bandić je u istrazi potvrdio da ga je ministar zdravlja Zlatibor Lončar zvao telefonom i obavestio da „ima nameru da prisustvuje sletanju“.

Glavna krivica za nesreću, međutim, pripisana je poginuloj posadi helikoptera, a tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić odbacio je zahteve da se utvrdi i odgovornost njegovih ministara rečenicom „Ne dam vam Gašića, ne dam vam Lončara“.

Izvor Danas Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...