Episkop Teodosije: Kosovo i Metohija, za one koji trguju nasleđem, biće prokletstvo koje će ih pratiti do večnosti

104

U Velikoposnoj poslanici, episkom Raško-prizrenski Teodosije, upozorio je da će za one, koji bi da trguju svojim nasleđem, pa i po cenu stradanja narodnog, blagoslov Božiji postati prokletstvo.

„Vidimo, braćo i sestre, da bi moćnici ovoga sveta da kroje i prekrajaju ono što je molitvom satkano kao hiton Gospodnji, našu svetu kosovsko-metohijsku zemlju, na kojoj kao biseri sijaju naše svetinje, manastiri i hramovi. Zaludni su njihovi planovi i pokušaji, jer dolaze od srca neobrezanog verom, neokađenog ljubavlju, sebičnog i pohlepnog za silom ovoga sveta, koja će im se pre ili kasnije izmaći iz ruku. Zato, draga naša deco duhovna, iskoristimo ovo vreme Svete Četrdesetnice, da umnožimo svoje molitve i držimo sveti post, kako bi Gospod sve te njihove beščasne namere, da proteraju i rasele naš verni narod, razvejao u prah i pepeo.

Kosovo i Metohija, istovremeno može biti nekome, ili blagoslov, ili prokletstvo. Onaj koji živi u svesti tog blagoslova i čuva ga i drži, biće srećan, jer čuva ono što su nam ostavili naši sveti preci kao zalog našeg opredeljenja za Carstvo Božije, a ne za carstvo ovoga sveta koje prolazi. Za one, pak, koji bi da trguju svojim nasleđem, pa i po cenu stradanja narodnog, taj blagoslov Božiji postaće za njih prokletstvo, koje će ih pratiti i za života na zemlji, a i posle u večnosti. Njihovo ime će zauvek ostati upamćeno sa onima koji su rušili živu Crkvu, krivokletnicima i obmanjivačima, koji licemernim rečima jedno govore, a drugo misle, radeći tajno, ne bi li sakrili svoju sramotu. Ali, neka bi i njima Gospod dao razuma i pokajanja da se i sami okrenu Bogu i shvate da ono što im je dato u nasleđe nije samo zemlja, već i ovo parče neba na zemlji, naše sveto Kosovo i Metohija, koje je vekovima objedinjavalo naš verni narod gde god on živeo.

Svi oni, koji hoće da budućnost svog naroda grade na tragediji drugog, na nepravdi i otmici, prevari i nasilju, već su izabrali put sa onima koji su kroz istoriju na trenutak izgledali kao pobednici, ali im je, kasnije, u trenutku sva sila i moć nestala sa lica zemlje. Pogledajmo ruševine drevnog Vavilona, Ninive, Rima, i poznajmo gde nestaje sila i moć ovoga sveta. A svetlost koja je zasijala iz Vitlejemske pećine, živi i živeće i pored svih progona i stradanja, ukrepljivana krstom Gospodnjim kao znakom istinske pobede“, naveo je između ostalog u poslanici episkop Teodosije, koju je završio porukom – Blagoslov Gospodnji neka dođe na sve vas, Njegovom blagodaću, i čovekoljubljem, svagda, sada i uvek, i u vekove vekova. Amin!

Inače, patrijarh srpski Irinej primio je 10. marta u Patrijaršiji državnu delegaciju, predvođenu predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako bi usaglasili stav o rešenju problema Kosova i Metohije, ali tom sastanku nije prisustvovao i za KiM nadležni episkop raško-prizrenski Teodosije.

Prijemu su prisustvovali članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve: mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkopi bački Irinej, šumadijski Jovan i valjevski Milutin, kao i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i generalni sekretar Predsednika Republike Srbije Nikola Selaković.

Takođe, njegova poslanica povodom Velikog posta u kojoj upozorava da „„oni koji bi da trguju sa KiM na sebe prizivaju prokletstvo“, nije objavljena na zvaničnom sajtu SPC.

Izvor Infobrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...