Matična knjiga venčanih od danas povezana sa biračkim spiskom

122

BEOGRAD – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave omogućilo je od danas elektronsko povezivanje Matične knjige venčanih i Jedinstvenog biračkog spiska.

„To u praksi znači da će ako dođe do promene prezimena zbog venčanja ili razvoda, isti podatak biti bez odlaganja izmenjen i u Jedinstvenom biračkom spisku“, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

On je podsetio da je Ministarstvo nedavno omogućilo i povezivanje Matične knjige umrlih sa Jedinstvenim biračkim spiskom.

„Cilj je dostizanje najvišeg stepena ažurnosti podataka u Jedinstvenom biračkom spisku“, rekao je Ružić.

On je objasnio da će na dnevnom nivou, referenti koji ažuriraju Jedinstveni birački spisak dobijati izveštaje o promenama u Matičnoj knjizi venčanih, nakon čega će po službenoj dužnosti bez odlaganja donositi rešenja o promenama u Jedinstvenom biračkom spisku.

Osnov za povezivanje ovih službenih evidencija su prethodne aktivnosti Ministarstva na donošenju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, kao i Uputstva o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Od danas preminuli više neće moći da se nađu u biračkom spisku (FOTO)

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...