Šetnja u znak sećanja na Đinđića, građani nisu pušteni u dvorište Vlade (FOTO+VIDEO)

431

BEOGRAD – Učesnici memorijalne šetnje u znak sećanja na ubijenog premijera Zorana Đinđića u Beogradu, nisu pušteni da uđu u dvorište zgrade Vlade Srbije i zapale sveće na mestu na kojem je ubijen pre 16. godina.

„Došli smo da odamo počast prvom demokratski izabranom premijeru, ali oni ne žele da nas puste unutra da zapalimo sveće i ostavimo cveće na mestu gde je bio pogođen“, kazao je okupljenim građanima jedan od organizatora Miodrag Simović.

On je rekao da je Đinđić imao viziju društva koja se nije ostvarila i da je prošlo više od decenije od njegovog ubistva, a da se ništa nije promenilo.

„Mi nedeljama šetamo u pokušaju da nešto promenimo, ali ovaj put ne smemo stati, jer pitanje je da li ćemo imati i treću šansu da nešto promenimo“, kazao je Simović.

Građani su palili sveće i ostavljali cveće ispred kapije dvorišta Vlade.

Na ogradi je ostavljena parola koju su učesnici šetnje nosili – „Ako danas se uspemo, jedini razlog smo mi sami“.

Emitovanje Đinđićevih citata je završeno porukom – „Srbija se nije predala, tek je počela da pobeđuje“.

Neposredno pre dolaska građana, predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić držao je govor u kojem je naveo da su DS i DOS „oslobodili albanske teroriste iz zatvora“. Obezbeđenje je brzo stalo do njega i pomerilo ga.

Memorijalna šetnja u znak sećanja na ubijenog premijera Zorana Đinđića, krenula je u tišini u 18 časova sa Platoa Filozofskog fakulteta u Beogradu ka zgradi Vlade Srbije.

Na čelu kolone od više hiljada ljudi bio je veliki transparent sa Đinđićevim citatom – „Ako danas se uspemo, jedini razlog smo mi sami“.

Učesnici su tokom šetnje prošli i pored Skupštine grada Beograda.

Godišnjica ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

Među ljudima koji su nosili transparent bio je i lider Demorkatske stranke Zoran Lutovac.

U šetnji su učestvovali sadašnji i bivši funkcioneri DS-a, među kojima je i Dragan Đilas, koji se ne nalaze na početku kolone.

Funkcioneri Demokratske stranke i prijatelji položili venac i cveće na grob Zorana Đinđića

 

Đinđić je kratko vreme bio gradonačelnik Beograd 1997. godine, posle lokalnih izbora čije su rezultate građani morali da brane protesnim šetnjama.

Tokom vremena kada je bio gradonačelnik, kao znak raskidanja sa autoritarnim režimom sa zdanja Gradske skupštine, odnosno Starog dvora, skinuta je petokraka koju je Đinđić odneo u muzej Istorije Jugoslavije.

Zakletvu za premijera, u zgradi starog parlamenta, položio je 25. januara 2001. godine.

Tada je u ekspozeu rekao da je nova vlada u simboličnom smislu „6. oktobar“ i da je dobila mandat od naroda za promene, a ne da bi vladali jer bi u suprotnom to bio „gubitak ne samo vlasti, već časti i istorije“.

Ubijen je pre 16. godina dok je ulazio u zgradu Vlade na sastanak. To je bilo vreme kada je vlada planirala konačni obračun sa organizovanim kriminalom.

Da je Đinđić bio svestan opasnosti svedoče njegove reči nepsoredno pred ubistvo – „Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona tako što će mene ukloniti grdno se vara, jer ja nisam sistem“.

LSV: Ni posle 16 godina nije kasno za otkrivanje političke pozadine atentata na Đinđića

Brnabić i ministri položili venac na mesto ubistva Đinđića

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...