„Škole za 21 vek“- džepni računari za više od 1.000 osnovnih škola

231

BEOGRAD – U Srbiji će đaci 1.150 osnovnih škola biti opremljeni džepnim računarima pomoću kojih će naučiti nove digitalne veštine i osnove programiranja na zabavan i interaktivan način, što je deo trogodišnjeg projekta „Škole za 21. vek“ čiji je početak danas obeležen.

Taj projekat u zemljama regiona finansira Vlada Velike Britanije sa deset miliona funti, a obuhvatiće više od milion učenika od petog do osmog razreda koji uče veštine programiranja, kritičkog razmišljanja i rešavanja problema koje zahteva savremeno tržište rada.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na konferenciji u Muzeju nauke i tehnike povodom početka realizacije programa „Škole za 21. vek“ da je reforma obrazovanja najvažnija reforma koju sprovodi Vlada Srbije, a da se taj projekat „savršeno uklapa u viziju reforme i predstavlja samo jedan važan segment onoga što Srbija radi na tom polju“.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade, Brnabić je navela da reforma obrazovanja treba da pruži odgovor na to kako će u budućnosti izgledati srpska ekonomija i društvo.

Ona je dodala da je to najkompleksnija tema ne samo u Srbiji, već i u svetu, jer je veliko pitanje kako odgovoriti na izazove četvrte industrijske revolucije.

Najveći nedostatak srpskog obrazovnog sistema jeste to što deca uče napamet veliki broj nepotrebnih informacija, ocenila je premijerka i dodala da je u budućnosti potrebno drugačije obrazovanje, tokom kojeg će đaci učiti da analitički razmišljaju.

Prema njenim rečima, to je set veština za 21. vek koji će đacima omogućiti da odgovore na izazove tržišta rada i društva u budućnosti.

Vlada je u prvoj godini mandata, kako je podsetila, uvela programiranje kao obavezan predmet u osnovne škole, u saradnji sa privredom i privatnim sektorom nabavljeni su kompjuteri i projektori za veliki broj obrazovnih ustanova, a škole su povezane na bezbedan internet u okviru akademske mreže.

Ona je najavila da će u škole biti uveden i brzi internet, kao i da će za pet puta biti povećan broj specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama i prošireni kapaciteti za upis na tehničke fakultete.

Predsednica Vlade je ukazala i na to da se grade novi tehnološki parkovi, i navela podatak da je izdvojeno sto miliona evra samo za infrastrukturu i naučna istraživanja i inovacije.

Britanski ministar za Evropu i Ameriku Alan Dankan poručio je, u obraćanju putem video-linka, da je projekat „Škola za 21. vek“ nastao iz želje Velike Britanije da region postane stabilniji i prosperitetniji, uz ocenu da će razvijanje veština za 21. vek podstaći nove generacije tehnoloških preduzetnika, kao i stvaranje novih zanimanja.

Direktorka Britanskog saveta za Zapadni Balkan Kler Sirs podsetila je da je već sprovedena pilot-faza projekta, da su nastavnici videli važnost primene kritičkog razmišljanja i rešavanja problema u nastavi, dok je kod učenika uočeno povećano interesovanje za programiranje.

„Krajnji rezultat jeste veća motivacija na časovima, znanje se bolje prenosi, povećan je i timski rad i kreativnost. Učenje je postalo zabavno i lakše“, rekla je Sirs i dodala da će projekat biti sproveden u školama širom Zapadnog Balkana.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif naglasio je da ta zemlja potvrdjuje čvrsto opredeljenje da podrži stabilnost, bezbednost i društveni razvoj regiona i želi da osnaži stara savezništva i uspostavi nova partnerstva.

„Ovo je jedan od najvećih bilateralnih programa i ponosan sam na to što će čitava jedna generacija osnovaca u Srbiji biti u prilici da razvije nove veštine i učestvuje u istorijskom projektu izgradnje škola spremnih za 21. vek i njegove izazove“, rekao je Kif.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...