Kuburović: Posle slučaja sudije Mikule Srbija ne može da očekuje pravdu za sprske žrtve na KIM

Takvo ponašanje narušava osnovno načelo nepristrasnosti i postavlja pitanje kakva se poruka šalje svedocima koji treba da daju iskaz u tom postupku

110

BEOGRAD – Slučaj češkog sudije Specijalizovanih veća Kosova Vladimira Mikule i njegove večere sa prištinskim advokatom Agimom Kocijem, baca ljagu na Specijalizovana veća i ukazuje da Srbija ne može da očekuje pravdu za sprske žrtve na KIM, ocenila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

„Takvo ponašanje narušava osnovno načelo nepristrasnosti i postavlja pitanje kakva se poruka šalje svedocima koji treba da daju iskaz u tom postupku. Ko je spreman da prolazi opet kroz psihičku torturu kada vidi da se sudija, pred kojim kasnije ponovo treba da svedoči, sastaje sa advokatima osumnjičenih“, rekla je Kuburović gostujući na televiziji Hepi.

Ona smatra da je indikativno zašto je češki sudija uopšte bio na području Kosova i Metohije.

Prema njenim rečima, iz Haga tvrde da će apsolutno sva dokumentacija koja bude poslata iz Beograda i prikupljena u ovim postupcima biti isključivo u Hagu i da niko iz Prištine u nju neće imati uvid.

Stefanović reagovao: Skandalozno da sudija Mikula večera sa advokatom članova OVK

„Međutim, ovakvi postupaci sudije Mikule bacaju sumnju da će sudski postupaci uopšte da se vode“, smatra ministarka pravde.

Ona je podsetila da su uništeni najznačajniji dokazi koji su se odnosili na evidenciju DNK koja je prikupljena u vezi sa slučajem „žute kuće“, jer je smatrano da je to nepotreban dokaz za dalje vođenje postupka.

To, kako je navela, takođe pokazuje kolika je želja postojala da se ti zlocini uopšte procesuiraju, ističući da je od početka sam iskazivala sumnju u rad Specijalizovanog veća.

Podsetila je da se od 2016. godine najavljuju optužnice, kojih do danas nema zbog raznih izgovora.

Sudija Specijalnog suda večera u prištinskom restoranu sa advokatom boraca OVK

Osvrćući se na nedavno usvojenu Platformu kosovske skupštine kojom se najavljuje osnivanje specijalnog veća za procesuiranje Srba, Kuburović smatra da se to radi jer „očigledno nisu mogli da ispune nameru da kroz Specijalizovana veća procesuiraju Srbe“.

Kosovski ustav predviđa osnivanje specijalnih veća povodom izveštaja Dika Martija, a koji se bavi samo zločinima OVK.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...