Novi Pazar: Spomen ploča tragično nastradalim u padu helikoptera

34

NOVI PAZAR – Članovi porodica i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zajedno su danas otkrili, na četvrtu godišnjicu pada vojnog helikoptera, spomen ploču lekaru Dževadu Ljajiću i anesteziologu Miroslavu Veselinoviću na zgradi Medicinske škole u tom gradu koja od početka školske godine nosi naziv „Dva heroja“.

Na ploči je ispisana poruka „Ono što činimo za života odjekuje u večnosti“.

Lekar Dževad Ljajić i anesteziolog Miroslav Veselinović poginuli su pre četiri godine u padu helikoptera Vojske Srbije kod Surčina, prilikom transporta životno ugrožene bebe iz Novog Pazara za Beograd.

Tom prilikom živote su izgubili i pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Djukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović i beba iz porodice Ademović.

U javnosti se i dalje vodi rasprava o tome zbog čega je 13. marta 2015. godine helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili helidrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 15 meseci posle pada helikoptera saopštilo da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka.

Kako je Tužilaštvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog dogadjaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem.

U predistražnom postupku ustanovljeno je i da je u lancu komandovanja bilo propusta ali da oni nemaju krivično pravnu težinu, već eventualno disciplinsku.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...